22kilo

kuchnia

Jak upiec kurczaka w całości?

10 komentarzy

Zastanawialiście się kiedyś, jak upiec kurczaka w całości, żeby był chrupiący na zewnątrz i miękki w środku? Mi zawsze wydawało się to bardzo trudne, a pieczenie kurczaka w całości wydawało mi się zajęciem dla prawdziwych mistrzów kulinarnych.  Continue reading

Zimny deser: mrożona mleczna kanapka

8 komentarzy

Dawno temu, w odległych i niepamiętnych czasach lubiłam sięgać po mleczne kanapki, gdy miałam… kaca. Zawarta w tych przekąskach dla dzieci (!) chemia, tłuszcz i cukier stanowiły świetną pożywkę dla mojego strutego alkoholem organizmu. Przygotowana przeze mnie dziś mrożona mleczna kanapka z orzechowym spodem w wersji raw i jogurtowym nadzieniem z chia pewnie jest zbyt zdrowa, żeby pomóc na kaca. W każdej innej sytuacji – sięgajcie po nią śmiało.  Continue reading

Wielkanocne bułki z ziołami i olejem rzepakowym

No Comments

Przepis na proste do wykonania wielkanocne bułki ze świeżymi ziołami oraz olejem rzepakowym. Bułeczki są zdrowe, ponieważ przygotowałam je z pełnoziarnistej mąki, a dzięki dodatkowi mleka (zamiast wody) są mięciutkie w środku. A przede wszystkim świeże – nie trzeba więc martwić się brakiem pieczywa w święta. Continue reading

Biała kiełbasa z pieczonych warzyw z olejem rzepakowym

4 komentarze

Biała kiełbasa z pieczonych warzyw to danie petarda. Nie należę do tych, którzy lubią się chwalić, ale to najlepsze danie, które dotychczas wymyśliłam. Złamałam dietę, żeby zjeść kilka tych pysznych kiełbasek, a nie złamałam jej nawet dla tortu dacquoise. Kto wie, jak wielkim łasuchem jestem, zrozumie jak smaczne są te kiełbaski. Continue reading