22kilo

Domowa granola

Domowa granola

4 komentarze

Podobno w życiu każdego blogera kulinarnego pojawia się taki moment, kiedy po prostu MUSI zamieścić przepis na domową granolę. No cóż, nie będę tutaj wyjątkiem.

Tak naprawdę przepisów na granolę jest mnóstwo – ostateczny smak zazwyczaj zależy od tego, co akurat mamy w kuchennej szafce. Chyba tylko dwa składniki się powtarzają – płatki owsiane oraz miód. Zamieszczam poniżej mój przepis, ale nie bójcie się eksperymentować.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 3 łyżki otrębów owsianych,
  • 0,5 szklanki płatków migdałów,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 – 4 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, delikatnie wymieszać. Później dodawać miód po łyżce, tak żeby wszystkie płatki były lekko oblepione i wyglądem zaczęły przypominać granolę. Dokładnie wymieszać.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150º C. Granolę równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż płatki ładnie się przyrumienią. Mieszać co kilku minut i uważać, żeby się nie przypaliły.

Przepis jest naprawdę prosty i pozwala na stworzenie naszej ulubionej mieszanki bez dodatku cukru i sztucznych składników, które znajdziemy w produktach gotowych. Najlepiej smakują z mlekiem lub jogurtem, wyśmienite na I lub II śniadanie oraz jako zdrowa przekąska w środku dnia.

„Blada” granola jeszcze przed włożeniem do pieca:

granola1

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania_S
Gość

Ja granolę uwielbiam, robię bardzo często i zawsze dodaję mnóstwo orzechów i nasion. Twoja w tym zestawieniu z jogurtem wygląda bardzo smakowicie 🙂

foodmania
Gość

taka domowa granola jest najlepsza!

Asia
Gość
Asia

Miód chyba zakazany przy karmieniu?