Uwielbiam kuskus. I nie chodzi mi tylko o smak, ale o to, że można przygotować go tak błyskawicznie i właściwie bez brudzenia czegokolwiek. Te szybki kuskus na słodko to tylko potwierdzenie tego, jak przydatny jest w kuchni.
Ostatnio borykam się z ciągłym brakiem czasu, co zapewne przy dwójce małych dzieci jest czymś całkowicie naturalnym. I czuję się rozdarta. Bo z jednej strony chciałabym gotować wszystko sama, od podstaw i nie tykać przetworzonej żywności. Z drugiej – nie chcę też spędzić życia w kuchni. Zachowanie harmonii okazuje się bardzo trudne. Tak samo tutaj: ktoś mógłby powiedzieć, że przecież można wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do niego mango, to wszystko razem zblendować i w tak przygotowanym płynie ugotować kuskus. Oczywiście. Ale wtedy zdecydowanie musiałabym usunąć słowo „szybki” z nazwy przepisu. Raczej wyszedłby „pracochłonny kuskus i mnóstwo zmywania”.
Dlatego postawiłam tutaj na sok Hortex. Dodatkową zaletą jest możliwość każdorazowo wyboru innego smaku (i koloru!) soku, co sprawi, że to pyszne i proste danie szybko się nie znudzi.
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki kaszy kuskus,
- pół szklanki soku Hortex pomarańcza i mango,
- 1 łyżka jagód goji,
- 1 łyżka nasion słonecznika,
- 1 łyżka orzechów.
Oczywiście kuskus możecie podać z dowolnymi bakaliami, świeżymi owocami lub innymi dodatkami, na które macie ochotę.
Przygotowanie:
Sok podgrzać, zalać nim kuskus, odstawić na kilka minut do nasiąknięcia (pod przykryciem). Podawać z bakaliami.
Lubisz kuskus? Poczytaj więcej na jego temat w tym wpisie.
Polecam dodać świeżą kolendrę, tak to pycha