22kilo

Brokułowe kotlety z fetą

Brokułowe kotlety z fetą

5 komentarzy

Dzisiaj mam dla Was pomysł na zdrowe i wiosenne danie… z mrożonki. Pod koniec zimy i na początku wiosny, gdy zwykłe warzywa są już niezbyt dobrej jakosci, często sięgam po mrożonki właśnie, ze względu na ich jakość lepszą od tych, które reprezentują „świeże warzywa”.

Brokułowe kotlety są szybkie i proste do wykonania, a do tego bardzo zdrowe. Przygotujecie je bez tłuszczu, więc spokojnie możecie jeść to danie na diecie. Ja tak właśnie robię 😉

Składniki (na 9 kotlecików):

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów Hortex (450 g),
  • 100 g sera feta,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić bułką tartą),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Brokuły rozgotować na parze do miękkości. Fetę pokroić w małą kostkę.
  2. Ugotowane i przestudzone brokuły rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180°C, grzanie góra i dół. Na dłoń nakładać kopiastą łyżkę masy i formować kotlety. Ustawić na blasze i piec przez 15 – 20 minut – powinny same odchodzić od blachy. Brokułowe kotlety podawać ze świeżą sałatką, np. z pomidorków koktajlowych.

 

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

brokulowe-kotlety-2

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sandra
Gość

Fajny pomysł na zdrowy obiad.

Ania
Gość
Ania

Czy można na diecie 17 dniowej używać mąki kukurydzianej?

Monika_27
Gość

Wygladaja genialnie musze spróbować