Dzisiaj mam dla Was pomysł na zdrowe i wiosenne danie… z mrożonki. Pod koniec zimy i na początku wiosny, gdy zwykłe warzywa są już niezbyt dobrej jakosci, często sięgam po mrożonki właśnie, ze względu na ich jakość lepszą od tych, które reprezentują „świeże warzywa”.
Brokułowe kotlety są szybkie i proste do wykonania, a do tego bardzo zdrowe. Przygotujecie je bez tłuszczu, więc spokojnie możecie jeść to danie na diecie. Ja tak właśnie robię 😉
Składniki (na 9 kotlecików):
- 1 opakowanie mrożonych brokułów Hortex (450 g),
- 100 g sera feta,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić bułką tartą),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pieprz.
Przygotowanie:
- Brokuły rozgotować na parze do miękkości. Fetę pokroić w małą kostkę.
- Ugotowane i przestudzone brokuły rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C, grzanie góra i dół. Na dłoń nakładać kopiastą łyżkę masy i formować kotlety. Ustawić na blasze i piec przez 15 – 20 minut – powinny same odchodzić od blachy. Brokułowe kotlety podawać ze świeżą sałatką, np. z pomidorków koktajlowych.
Fajny pomysł na zdrowy obiad.
cieszę się, że Ci się podoba 😉
Czy można na diecie 17 dniowej używać mąki kukurydzianej?
W I fazie nie, później tak
Wygladaja genialnie musze spróbować