22kilo

obiad

Leczo warzywne

2 komentarze

Leczo warzywne łączy w sobie kilka pozytywnych cech. Jest zdrowe i lekkostrawne, łatwo je przyrządzić (choć czas przygotowania całej potrawy jest dość duży), świetnie rozgrzewa i jest łatwe do podgrzania. Dzięki temu idealnie nadaje się jako lunch do pracy. Wcześniej zazwyczaj leczo robiłam z podsmażaną kiełbaską, ale ze względu na konieczność przejścia na dietę lekkostrawną opcja wegetariańska wygrała. Continue reading

Pieczone udka z warzywami

2 komentarze

Pieczone udka robię na obiad dość często. Lubię to delikatne i soczyste mięso, które jest też niedrogie i łatwo dostępne. Ten przepis urzekł mnie tym, że wszystkie składniki po prostu wrzuca się do naczynia żaroodpornego i piecze wspólnie. To ogromna oszczędność czasu nie tylko podczas przygotowania, ale również zmywania.  Continue reading

Wytrawne placki kukurydziane

7 komentarzy

Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Placki kukurydziane z serem i oliwkami były też bardziej syte, niż gdybym jadła je z dżemem czy świeżymi owocami.  Continue reading

Belona pieczona w folii

No Comments

Szybko dzielę się z Wami prostym przepisem na przygotowanie belony. Sezon na tą rybę jest krótki i zaraz się kończy, jeśli więc macie możliwość (i chęć) zakupienia tej ryby, lepiej się pospieszcie. Belona odwdzięczy się Wam pysznym smakiem i kolorowymi ośćmi.   Continue reading

Jak upiec kurczaka w całości?

10 komentarzy

Zastanawialiście się kiedyś, jak upiec kurczaka w całości, żeby był chrupiący na zewnątrz i miękki w środku? Mi zawsze wydawało się to bardzo trudne, a pieczenie kurczaka w całości wydawało mi się zajęciem dla prawdziwych mistrzów kulinarnych.  Continue reading

Biała kiełbasa z pieczonych warzyw z olejem rzepakowym

4 komentarze

Biała kiełbasa z pieczonych warzyw to danie petarda. Nie należę do tych, którzy lubią się chwalić, ale to najlepsze danie, które dotychczas wymyśliłam. Złamałam dietę, żeby zjeść kilka tych pysznych kiełbasek, a nie złamałam jej nawet dla tortu dacquoise. Kto wie, jak wielkim łasuchem jestem, zrozumie jak smaczne są te kiełbaski. Continue reading

Kotleciki z indyka z parowaru

6 komentarzy

Przyznam się szczerze, że te kotleciki z indyka gotowane na parze to jeden z najlepszych obiadów, jakie zdarzyło mi się przygotować w ostatnim czasie. I to zdanie nie tylko moje, ale również Męża, a uwierzcie mi, niełatwo mu kulinarnie dogodzić, a jeszcze trudniej usłyszeć komplement. Inny kulinarny eksperyment z mielonym mięsem indyka w roli głównej też wyszedł bardzo pozytywnie, więc zaczynam podejrzewać, że to jednak nie tylko zasługa moich kulinarnych umiejętności, ale smaku samego mięsa. Continue reading

Dietetyczna pizza z kalafiora

2 komentarze

Kiedy koleżanka wysłała mi ten przepis, nie wierzyłam, że pizza z kalafiora może być aż tak smaczna. Tak ją jednak zachwalała, że postanowiłam ją przygotować przy najbliższej nadarzającej się okazji. Bardzo się z tego cieszę. Continue reading

Zupa dyniowo-marchwiowa

1 Comment

Myślałam, że po zeszłorocznym dyniowym szaleństwie nie wymyślę już żadnego nowego dania z dynią w roli głównej, a jednak udało się :). Zupa dyniowo-marchwiowa, choć raczej wypadałoby powiedzieć: krem, poleca się do spróbowania. Continue reading