22kilo

obiad

Dietetyczne curry z kurczaka z krowim mlekiem

1 Comment

Lubicie curry z kurczaka, ale nie zawsze możecie dostać mleczko kokosowe? Mam dla Was na to radę – curry z kurczaka z mlekiem krowim. Jest ekonomiczne i dietetyczne, a co najważniejsze – bardzo podobne w smaku do oryginału. Jeżeli nie mam więc pomysłu na pierś z kurczaka, chętnie korzystam właśnie z tego przepisu.  Continue reading

Brokułowe kotlety z fetą

2 komentarze

Dzisiaj mam dla Was pomysł na zdrowe i wiosenne danie… z mrożonki. Pod koniec zimy i na początku wiosny, gdy zwykłe warzywa są już niezbyt dobrej jakosci, często sięgam po mrożonki właśnie, ze względu na ich jakość lepszą od tych, które reprezentują „świeże warzywa”. Continue reading

Leczo warzywne

2 komentarze

Leczo warzywne łączy w sobie kilka pozytywnych cech. Jest zdrowe i lekkostrawne, łatwo je przyrządzić (choć czas przygotowania całej potrawy jest dość duży), świetnie rozgrzewa i jest łatwe do podgrzania. Dzięki temu idealnie nadaje się jako lunch do pracy. Wcześniej zazwyczaj leczo robiłam z podsmażaną kiełbaską, ale ze względu na konieczność przejścia na dietę lekkostrawną opcja wegetariańska wygrała. Continue reading

Pieczone udka z warzywami

2 komentarze

Pieczone udka robię na obiad dość często. Lubię to delikatne i soczyste mięso, które jest też niedrogie i łatwo dostępne. Ten przepis urzekł mnie tym, że wszystkie składniki po prostu wrzuca się do naczynia żaroodpornego i piecze wspólnie. To ogromna oszczędność czasu nie tylko podczas przygotowania, ale również zmywania.  Continue reading

Wytrawne placki kukurydziane

7 komentarzy

Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Placki kukurydziane z serem i oliwkami były też bardziej syte, niż gdybym jadła je z dżemem czy świeżymi owocami.  Continue reading

Belona pieczona w folii

No Comments

Szybko dzielę się z Wami prostym przepisem na przygotowanie belony. Sezon na tą rybę jest krótki i zaraz się kończy, jeśli więc macie możliwość (i chęć) zakupienia tej ryby, lepiej się pospieszcie. Belona odwdzięczy się Wam pysznym smakiem i kolorowymi ośćmi.   Continue reading

Jak upiec kurczaka w całości?

10 komentarzy

Zastanawialiście się kiedyś, jak upiec kurczaka w całości, żeby był chrupiący na zewnątrz i miękki w środku? Mi zawsze wydawało się to bardzo trudne, a pieczenie kurczaka w całości wydawało mi się zajęciem dla prawdziwych mistrzów kulinarnych.  Continue reading

Biała kiełbasa z pieczonych warzyw z olejem rzepakowym

4 komentarze

Biała kiełbasa z pieczonych warzyw to danie petarda. Nie należę do tych, którzy lubią się chwalić, ale to najlepsze danie, które dotychczas wymyśliłam. Złamałam dietę, żeby zjeść kilka tych pysznych kiełbasek, a nie złamałam jej nawet dla tortu dacquoise. Kto wie, jak wielkim łasuchem jestem, zrozumie jak smaczne są te kiełbaski. Continue reading