Lubicie curry z kurczaka, ale nie zawsze możecie dostać mleczko kokosowe? Mam dla Was na to radę – curry z kurczaka z mlekiem krowim. Jest ekonomiczne i dietetyczne, a co najważniejsze – bardzo podobne w smaku do oryginału. Jeżeli nie mam więc pomysłu na pierś z kurczaka, chętnie korzystam właśnie z tego przepisu. Continue reading
Bliny z sosem miętowym i warzywami
Sos miętowy jest bardzo orzeźwiający, a w połączeniu z warzywami daje bardzo wiosenną kompozycję. Bliny zaś są wspaniałą bazą do tych smaków. Continue reading →
Brokułowe kotlety z fetą
Dzisiaj mam dla Was pomysł na zdrowe i wiosenne danie… z mrożonki. Pod koniec zimy i na początku wiosny, gdy zwykłe warzywa są już niezbyt dobrej jakosci, często sięgam po mrożonki właśnie, ze względu na ich jakość lepszą od tych, które reprezentują „świeże warzywa”. Continue reading →
Leczo warzywne
Leczo warzywne łączy w sobie kilka pozytywnych cech. Jest zdrowe i lekkostrawne, łatwo je przyrządzić (choć czas przygotowania całej potrawy jest dość duży), świetnie rozgrzewa i jest łatwe do podgrzania. Dzięki temu idealnie nadaje się jako lunch do pracy. Wcześniej zazwyczaj leczo robiłam z podsmażaną kiełbaską, ale ze względu na konieczność przejścia na dietę lekkostrawną opcja wegetariańska wygrała. Continue reading →
Pieczone udka z warzywami
Pieczone udka robię na obiad dość często. Lubię to delikatne i soczyste mięso, które jest też niedrogie i łatwo dostępne. Ten przepis urzekł mnie tym, że wszystkie składniki po prostu wrzuca się do naczynia żaroodpornego i piecze wspólnie. To ogromna oszczędność czasu nie tylko podczas przygotowania, ale również zmywania. Continue reading →
Wytrawne placki kukurydziane
Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Placki kukurydziane z serem i oliwkami były też bardziej syte, niż gdybym jadła je z dżemem czy świeżymi owocami. Continue reading →
Pieczony łosoś z brzoskwinią
Dziś witam się z Wami prostym i pysznym przepisem, idealnym na piątkowy obiad. Pieczony łosoś z brzoskwinią i świeżym tymiankiem to bardzo aromatyczne danie, w dodatku łatwe i proste w przygotowaniu. Continue reading →
Belona pieczona w folii
Szybko dzielę się z Wami prostym przepisem na przygotowanie belony. Sezon na tą rybę jest krótki i zaraz się kończy, jeśli więc macie możliwość (i chęć) zakupienia tej ryby, lepiej się pospieszcie. Belona odwdzięczy się Wam pysznym smakiem i kolorowymi ośćmi. Continue reading →
Jak upiec kurczaka w całości?
Zastanawialiście się kiedyś, jak upiec kurczaka w całości, żeby był chrupiący na zewnątrz i miękki w środku? Mi zawsze wydawało się to bardzo trudne, a pieczenie kurczaka w całości wydawało mi się zajęciem dla prawdziwych mistrzów kulinarnych. Continue reading →
Biała kiełbasa z pieczonych warzyw z olejem rzepakowym
Biała kiełbasa z pieczonych warzyw to danie petarda. Nie należę do tych, którzy lubią się chwalić, ale to najlepsze danie, które dotychczas wymyśliłam. Złamałam dietę, żeby zjeść kilka tych pysznych kiełbasek, a nie złamałam jej nawet dla tortu dacquoise. Kto wie, jak wielkim łasuchem jestem, zrozumie jak smaczne są te kiełbaski. Continue reading →
Najnowsze komentarze