22kilo

dodatki

Sos tahini

9 komentarzy

Tahina to przyprawa, która najbardziej kojarzy się z hummusem. Jednak jej zastosowania w kuchni na tym daniu się nie kończą. Tahini można połączyć z miodem (w proporcji 1:1), aby otrzymać domową chałwę. Tahini jest także podstawą wielu dresingów i sosów do sałatek, szczególnie tych z jarmużu. Nie dziwi mnie to – sos tahini bardziej pasuje do „ciężkiego” jarmużu niż dressing na bazie oliwy i octu winnego.  Continue reading

Pasta szpinakowa

Możliwość komentowania Pasta szpinakowa została wyłączona

Dzisiaj prezentuję przepis na pastę szpinakową, którą częstowałam podczas blogerskiego śniadania na Halach Targowych w Gdyni (relację możecie znaleźć tutaj). Pasta z cieciorki i świeżego szpinaku cieszyła się sporym powodzeniem, poza tym jest bardzo zdrowa: świeży szpinak to bogactwo witamin, również cieciorka jest bogata w wartości odżywcze. Continue reading

Pesto z liści rzodkiewki

Możliwość komentowania Pesto z liści rzodkiewki została wyłączona

Liście rzodkiewki to dla mnie odkrycie sezonu. Nie znoszę, gdy jedzenie się marnuje i zawsze chętnie szukam sposobów na to, by jeść to, co z pozoru wydaje się niejadalne. Pesto z liści rzodkiewki ma ciekawy, lekko gorzki smak i świetnie pasuje do wędzonego łososia czy wędliny i myślę, że przypadnie Wam do gustu.  Continue reading

Pasta z zielonej soczewicy i marchewki

Możliwość komentowania Pasta z zielonej soczewicy i marchewki została wyłączona

Uwielbiam różnego typu pasty do kanapek. Muszę się przyznać, że ta konkretna powstała z myślą o moim synku. Ale szybko okazało się, że pasta z zielonej soczewicy jest po prostu zbyt dobra, żeby oddać ją w całości niemowlakowi. Continue reading

Puree z selera na oleju rzepakowym

Możliwość komentowania Puree z selera na oleju rzepakowym została wyłączona

Puree z selera jest smaczne, zdrowe i możesz je jeść w czasie diety, ale świetnie pasuje też do schabowego. Sprawdziłam 🙂 Continue reading

Pasta z soczewicy i kolendry

Możliwość komentowania Pasta z soczewicy i kolendry została wyłączona

Zdarza Wam się czasem, że wieczorem nagle uświadamiacie sobie, że nie macie na jutro nic do chleba? No cóż, mi niestety tak, ale na szczęście zazwyczaj mam pod ręką składniki na tą pastę. Co najważniejsze, pasta z soczewicy jest nie tylko szybka do przygotowania, ale także zdrowa i pyszna. Continue reading

Prosty schab na kanapki

Możliwość komentowania Prosty schab na kanapki została wyłączona

Ostatnio częściej samodzielnie piekę mięso niż kupuję gotową wędlinę. Jest taniej i smaczniej, bo upiec schab na kanapki to żadna filozofia.
Continue reading