Tahina to przyprawa, która najbardziej kojarzy się z hummusem. Jednak jej zastosowania w kuchni na tym daniu się nie kończą. Tahini można połączyć z miodem (w proporcji 1:1), aby otrzymać domową chałwę. Tahini jest także podstawą wielu dresingów i sosów do sałatek, szczególnie tych z jarmużu. Nie dziwi mnie to – sos tahini bardziej pasuje do „ciężkiego” jarmużu niż dressing na bazie oliwy i octu winnego. Continue reading
Kulki labneh w oliwie
Pyszne i proste do wykonania kulki labneh w oliwie. Choć nazwa dania brzmi egzotycznie, nie musicie martwić się o dostępność składników. Wystarczy jogurt grecki, sitko i gaza. Continue reading →
Pasztet warzywny curry papaja
Pyszny pasztet warzywny curry papaja z dodatkiem serka Apetina – aromatyczny i o nieoczywistym smaku.
Pasta szpinakowa
Dzisiaj prezentuję przepis na pastę szpinakową, którą częstowałam podczas blogerskiego śniadania na Halach Targowych w Gdyni (relację możecie znaleźć tutaj). Pasta z cieciorki i świeżego szpinaku cieszyła się sporym powodzeniem, poza tym jest bardzo zdrowa: świeży szpinak to bogactwo witamin, również cieciorka jest bogata w wartości odżywcze. Continue reading →
Pesto z liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki to dla mnie odkrycie sezonu. Nie znoszę, gdy jedzenie się marnuje i zawsze chętnie szukam sposobów na to, by jeść to, co z pozoru wydaje się niejadalne. Pesto z liści rzodkiewki ma ciekawy, lekko gorzki smak i świetnie pasuje do wędzonego łososia czy wędliny i myślę, że przypadnie Wam do gustu. Continue reading →
Pikantny pasztet z czerwonej soczewicy
Pyszny i zdrowy pikantny pasztet z czerwonej soczewicy. Idealnie zbalansowany smak – lekko pikantny, ale bez przesady. Taki jak lubię. Continue reading →
Pasta z zielonej soczewicy i marchewki
Uwielbiam różnego typu pasty do kanapek. Muszę się przyznać, że ta konkretna powstała z myślą o moim synku. Ale szybko okazało się, że pasta z zielonej soczewicy jest po prostu zbyt dobra, żeby oddać ją w całości niemowlakowi. Continue reading →
Puree z selera na oleju rzepakowym
Puree z selera jest smaczne, zdrowe i możesz je jeść w czasie diety, ale świetnie pasuje też do schabowego. Sprawdziłam 🙂 Continue reading →
Pasta z soczewicy i kolendry
Zdarza Wam się czasem, że wieczorem nagle uświadamiacie sobie, że nie macie na jutro nic do chleba? No cóż, mi niestety tak, ale na szczęście zazwyczaj mam pod ręką składniki na tą pastę. Co najważniejsze, pasta z soczewicy jest nie tylko szybka do przygotowania, ale także zdrowa i pyszna. Continue reading →
Prosty schab na kanapki
Ostatnio częściej samodzielnie piekę mięso niż kupuję gotową wędlinę. Jest taniej i smaczniej, bo upiec schab na kanapki to żadna filozofia.
Continue reading →
Najnowsze komentarze