22kilo

Bliny z sosem miętowym i warzywami

Bliny z sosem miętowym i warzywami

No Comments

Sos miętowy jest bardzo orzeźwiający, a w połączeniu z warzywami daje bardzo wiosenną kompozycję. Bliny zaś są wspaniałą bazą do tych smaków.

Czy można jeść naleśniki, racuchy i bliny i jednocześnie dbać o linię? Tak! Sekret polega na tym, by jeść mało naleśnika, a za to dużo dodatków. Dzięki temu poczujecie się syci, a jednocześnie zjecie pełnowartościowy posiłek. Tyle w teorii. A jak to wygląda w praktyce? No cóż, u mnie naleśniki i inne placki pojawiają się na stole głównie wtedy, gdy lodówka jest pusta i nie ma z czego wyczarować zdrowego nadzienia. Dlatego zawsze staram się mieć w zamrażalce jakieś warzywa, które poratują mnie w takiej sytuacji.

Składniki (na 4 duże bliny):

bliny:

  • 225 ml mleka,
  • 15 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 170 g mąki gryczanej,
  • 1 małe jajko (osobno żółtko i białko),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

sos miętowy:

  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1/2 średniej wielkości ogórka,
  • kilka liści suszonej mięty.

oraz

  • mrożone warzywa Mieszanka Włoska firmy Hortex,
  • posiekany koperek.

Przygotowanie:

  1. Połowę mleka lekko podgrzać, rozmieszać z cukrem, drożdżami i połową mąką. Dodać połowę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny. Po tym czasie do ciasta dodać pozostałe składniki: resztę ciepłego mleka, mąkę, sól, żółtko, masło i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta. Usmażyć na średniej ilości tłuszczu 4 duże bliny.
  2. Ogórka obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Liście mięty rozgnieść w moździerzu. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą do smaku.
  3. Mrożone warzywa gotować na parze przez około 15 minut, tak aby pozostały jędrne.
  4. Na bliny smarować grubą warstwę sosu, układać warzywa, posypać dużą ilością krojonego koperku. Smacznego!

bliny-z-sosem-mietowym-i-warzywami-2

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz