Sos miętowy jest bardzo orzeźwiający, a w połączeniu z warzywami daje bardzo wiosenną kompozycję. Bliny zaś są wspaniałą bazą do tych smaków.
Czy można jeść naleśniki, racuchy i bliny i jednocześnie dbać o linię? Tak! Sekret polega na tym, by jeść mało naleśnika, a za to dużo dodatków. Dzięki temu poczujecie się syci, a jednocześnie zjecie pełnowartościowy posiłek. Tyle w teorii. A jak to wygląda w praktyce? No cóż, u mnie naleśniki i inne placki pojawiają się na stole głównie wtedy, gdy lodówka jest pusta i nie ma z czego wyczarować zdrowego nadzienia. Dlatego zawsze staram się mieć w zamrażalce jakieś warzywa, które poratują mnie w takiej sytuacji.
Składniki (na 4 duże bliny):
bliny:
- 225 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 170 g mąki gryczanej,
- 1 małe jajko (osobno żółtko i białko),
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
sos miętowy:
- opakowanie jogurtu naturalnego,
- 1/2 średniej wielkości ogórka,
- kilka liści suszonej mięty.
oraz
- mrożone warzywa Mieszanka Włoska firmy Hortex,
- posiekany koperek.
Przygotowanie:
- Połowę mleka lekko podgrzać, rozmieszać z cukrem, drożdżami i połową mąką. Dodać połowę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny. Po tym czasie do ciasta dodać pozostałe składniki: resztę ciepłego mleka, mąkę, sól, żółtko, masło i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta. Usmażyć na średniej ilości tłuszczu 4 duże bliny.
- Ogórka obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Liście mięty rozgnieść w moździerzu. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą do smaku.
- Mrożone warzywa gotować na parze przez około 15 minut, tak aby pozostały jędrne.
- Na bliny smarować grubą warstwę sosu, układać warzywa, posypać dużą ilością krojonego koperku. Smacznego!
Najnowsze komentarze