22kilo

kuchnia

Napój chia melonowo-brzoskwiniowy

3 komentarze

Ostatnio napój chia jest bardzo popularny i można takie kupić niemal wszędzie. Nasionka można dodać też do zwykłego napoju lub koktajlu robionego w domu. Ja dodałam je do prostego koktajlu melonowo-brzoskwiniowego, ale w rzeczywistości możecie dodać je wszędzie, wedle uznania. 

Continue reading

Wytrawne placki kukurydziane

7 komentarzy

Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Placki kukurydziane z serem i oliwkami były też bardziej syte, niż gdybym jadła je z dżemem czy świeżymi owocami.  Continue reading

Kompot gruszka brzoskwinia

6 komentarzy

Czy w świecie smoothies i świeżo wyciskanych owoców jest jeszcze miejsce na zwykły, staromodny kompot? Mam nadzieję, że tak. Kompot ma wiele zalet. Jest delikatniejszy dla żołądka niż surowe owoce, można go pić na ciepło lub na zimno. No i… jest znacznie bardziej ekonomiczny, ponieważ z pół kilo owoców można uzyskać nawet półtora litra napoju.

Continue reading

FIT muffiny marchewkowe z solonym masłem orzechowym

1 Comment

Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią. Szczególnie takie, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia. To jest bardzo syte i dość kaloryczne, ale uwaga! To te dobre kalorie! Z przepisyu na ciasto postanowiłam zrobić muffiny, by móc je zabrać ze sobą na spacer czy wycieczkę i nie martwić się, że szybko będę głodna.  Continue reading

Domowe mleko jaglane z orzechami

Możliwość komentowania Domowe mleko jaglane z orzechami została wyłączona

Mleko jaglane to alternatywa dla mleka krowiego, idealna dla wegan czy osób nietolerujących białka zwierzęcego. Ja robię je dla smaku, żeby mój synek, który pije nieco zbyt dużo zwykłego mleka, mógł czasem napić się czegoś innego. Continue reading

Szybki czekoladowy budyń jaglany. ŚniadaniebezPieczywa #10

3 komentarze

Instagram zaiste kopalnią jest inspiracji ;). Gdy na jednym z profilów ktoś chwalił się zrobionym w domu budyniem jaglanym, natychmiast zapałałam chęcią przygotowania tego samego. Ponieważ jednak jestem zbyt leniwa, by rozgotowywać kasze jaglaną, zastąpiłam ją płatkami jaglanymi. Danie posłużyło nam jako podwieczorek dla rodziców/kolację dla dziecka, a resztę zjadłam jeszcze na śniadanie następnego ranka. Dlatego wrzucam ten przepis do grona #ŚniadaniebezPieczywa. Continue reading

Belona pieczona w folii

Możliwość komentowania Belona pieczona w folii została wyłączona

Szybko dzielę się z Wami prostym przepisem na przygotowanie belony. Sezon na tą rybę jest krótki i zaraz się kończy, jeśli więc macie możliwość (i chęć) zakupienia tej ryby, lepiej się pospieszcie. Belona odwdzięczy się Wam pysznym smakiem i kolorowymi ośćmi.   Continue reading