Ostatnio napój chia jest bardzo popularny i można takie kupić niemal wszędzie. Nasionka można dodać też do zwykłego napoju lub koktajlu robionego w domu. Ja dodałam je do prostego koktajlu melonowo-brzoskwiniowego, ale w rzeczywistości możecie dodać je wszędzie, wedle uznania.
Wytrawne placki kukurydziane
Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Placki kukurydziane z serem i oliwkami były też bardziej syte, niż gdybym jadła je z dżemem czy świeżymi owocami. Continue reading →
Kompot gruszka brzoskwinia
Czy w świecie smoothies i świeżo wyciskanych owoców jest jeszcze miejsce na zwykły, staromodny kompot? Mam nadzieję, że tak. Kompot ma wiele zalet. Jest delikatniejszy dla żołądka niż surowe owoce, można go pić na ciepło lub na zimno. No i… jest znacznie bardziej ekonomiczny, ponieważ z pół kilo owoców można uzyskać nawet półtora litra napoju.
FIT muffiny marchewkowe z solonym masłem orzechowym
Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią. Szczególnie takie, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia. To jest bardzo syte i dość kaloryczne, ale uwaga! To te dobre kalorie! Z przepisyu na ciasto postanowiłam zrobić muffiny, by móc je zabrać ze sobą na spacer czy wycieczkę i nie martwić się, że szybko będę głodna. Continue reading →
Pieczony łosoś z brzoskwinią
Dziś witam się z Wami prostym i pysznym przepisem, idealnym na piątkowy obiad. Pieczony łosoś z brzoskwinią i świeżym tymiankiem to bardzo aromatyczne danie, w dodatku łatwe i proste w przygotowaniu. Continue reading →
Domowe mleko jaglane z orzechami
Mleko jaglane to alternatywa dla mleka krowiego, idealna dla wegan czy osób nietolerujących białka zwierzęcego. Ja robię je dla smaku, żeby mój synek, który pije nieco zbyt dużo zwykłego mleka, mógł czasem napić się czegoś innego. Continue reading →
Lody truskawkowo-melonowe. Zdrowe lody z 2 składników
Lato to ładna pogoda i dostępność do pysznych, świeżych owoców. Dlatego to właśnie teraz warto pobawić się w wymyślanie różnych smaków naturalnych i niskokalorycznych lodów. Ja dziś postawiłam na lody truskawkowo-melonowe. Continue reading →
Szybki czekoladowy budyń jaglany. ŚniadaniebezPieczywa #10
Instagram zaiste kopalnią jest inspiracji ;). Gdy na jednym z profilów ktoś chwalił się zrobionym w domu budyniem jaglanym, natychmiast zapałałam chęcią przygotowania tego samego. Ponieważ jednak jestem zbyt leniwa, by rozgotowywać kasze jaglaną, zastąpiłam ją płatkami jaglanymi. Danie posłużyło nam jako podwieczorek dla rodziców/kolację dla dziecka, a resztę zjadłam jeszcze na śniadanie następnego ranka. Dlatego wrzucam ten przepis do grona #ŚniadaniebezPieczywa. Continue reading →
Rzepakowe warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim – relacja
W sobotę tydzień temu miałam niezwykła okazję wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. Była to nagroda za przepis na wielkanocne bułeczki z olejem rzepakowym. Continue reading →
Belona pieczona w folii
Szybko dzielę się z Wami prostym przepisem na przygotowanie belony. Sezon na tą rybę jest krótki i zaraz się kończy, jeśli więc macie możliwość (i chęć) zakupienia tej ryby, lepiej się pospieszcie. Belona odwdzięczy się Wam pysznym smakiem i kolorowymi ośćmi. Continue reading →
Najnowsze komentarze