22kilo

Pikantny pasztet z czerwonej soczewicy

Pikantny pasztet z czerwonej soczewicy

2 komentarze

Pyszny i zdrowy pikantny pasztet z czerwonej soczewicy. Idealnie zbalansowany smak – lekko pikantny, ale bez przesady. Taki jak lubię.

pikantny pasztetz soczewicy 2

Pasztet z czerwonej soczewicy prezentowałam na blogerskim śniadaniu na Halach Targowych w Gdyni i jego smak pozytywnie zaskoczył sporo osób. Postanowiłam więc szybko opublikować na niego przepis. Poza tym, dzisiaj poniedziałek, więc czas na pomysłowe II śniadanie – pasztet warzywny nadaje się do tego celu znakomicie. Jest lekkostrawny, można go jeść na chlebie lub sam. Przetestujcie. Nie przepadam za pikantnymi daniami, które są tak ostre, że wykręcają gębę i przesłaniają smak całej potrawy. Tutaj pikanteria jest umiarkowana – mocno wyczuwalna, ale pozwala na wychwycenie innych nut.

Do stworzenia przepisu wykorzystałam zrobioną przeze mnie harissę (wersję bardziej łagodną), ale możecie też kupić gotową w sklepie, a nawet zastąpić dodatkową łyżką przecieru pomidorowego i doprawić pasztet sproszkowana ostrą papryczką. Przepisy na pikantny pasztet z soczewicy i na harissę pochodzą z kwietniowego numeru Kuchni. Magazynu dla smakoszy (nr 04/2016).

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1/2 małego kopru włoskiego*,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • 1 – 1,5 łyżki harissy,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika (w oryginale łyżeczka),
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • sól,
  • kmin rzymski.

*Gdy przygotowywałam pasztet na śniadanie blogerskie nie byłam w stanie kupić nigdzie kopru włoskiego i zastąpiłam go porem (zmniejszyłam wtedy ilość cebuli).

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotować do miękkości (przez około 30 minut) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
  2. Fenkuł poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni , dodać harissę i smażyć przez minutę. Dodać przecier pomidorowy, słonecznik, marchew i koper, poddusić jeszcze około 5 minut, zostawić.
  3. Soczewicę zblendować z płatkami owsianymi i odrobiną oleju na gładką masę. Dodać podsmażone warzywa z harissą, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i rozgniecionymi ziarnami kminu rzymskiego (zacznij od pół łyżeczki, później ewentualnie dodaj więcej). Przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego na 180° – 200°C piekarnika na około 40 minut, aż góra ładnie się spiecze i popęka. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Nie wiesz do czego zużyć drugie pół kopru włoskiego? Wypróbuj tą sałatkę z kaszą.

Wegetariański obiad VII

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KalinaJoanna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna
Gość

Pasztet powalił mnie na łopatki, gdy posmakowałam go na śniadaniu blogerskim. Jest idealnie pikantny a zarazem delikatny. Kradnę przepis z premedytacją i dziką satysfakcją. Niestety gotuję jak Bridget Jones, z pasztetu wyjdzie mi papka, ale i tak spróbuję