22kilo

Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

No Comments

Liście rzodkiewki to dla mnie odkrycie sezonu. Nie znoszę, gdy jedzenie się marnuje i zawsze chętnie szukam sposobów na to, by jeść to, co z pozoru wydaje się niejadalne. Pesto z liści rzodkiewki ma ciekawy, lekko gorzki smak i świetnie pasuje do wędzonego łososia czy wędliny i myślę, że przypadnie Wam do gustu. 

Gdynia_hale targowe_sniadanie blogerek 21052016_fot P Kozlowski (19)Pesto z liści rzodkiewki było jednym z hitów blogerskiego śniadania w zeszła sobotę (relację przeczytasz tutaj) – dobrym pomysłem było podanie go na kanapeczkach z wędzonym łososiem: no bo przecież kto oparłby się wędzonemu łososiowi i to za darmo :). Dzięki temu wiele osób posmakowało tego niecodziennego dania. Przepis, po moich lekkich modyfikacjach, pochodzi z kwietniowej Kuchni.  Magazynu dla smakoszy (nr 04/2016).

Składniki:

  • listki z jednego pęczka rzodkiewki,
  • ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę),
  • czubata łyżka pestek słonecznika (w oryginale mielone migdały),
  • czubata łyżka tartego parmezanu,
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego*,
  • sól i pieprz do smaku.

*Liście rzodkiewki są gorzkawe w smaku, dlatego zamieniłam oliwę na bezsmakowy olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Liście dokładnie myję, pozbywam się tych brzydkich. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję na gładkie pesto. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  2. Pesto z liści rzodkiewki przekładam do wyparzonego słoiczka i trzymam w lodówce. Można podać je do ryby, wędliny lub z makaronem.

Fot. P. Kozłowski/Agencja Rozwoju Gdyni

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o