22kilo

Pasta z soczewicy i kolendry

Pasta z soczewicy i kolendry

Możliwość komentowania Pasta z soczewicy i kolendry została wyłączona

Zdarza Wam się czasem, że wieczorem nagle uświadamiacie sobie, że nie macie na jutro nic do chleba? No cóż, mi niestety tak, ale na szczęście zazwyczaj mam pod ręką składniki na tą pastę. Co najważniejsze, pasta z soczewicy jest nie tylko szybka do przygotowania, ale także zdrowa i pyszna.

Do przygotowania pasty wykorzystałam tłoczony na zimno olej z siemienia lnianego, którego nie można stosować na ciepło. Równie dobrze możecie też użyć oliwy z pierwszego tłoczenia, oleju lnianego czy oleju rzepakowego. jeżeli nie macie świeżej kolendry, spróbujcie wykorzystać inne zioła lub natkę pietruszki.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej,
  • 2 łyżki oleju z siemienia lnianego
  • 3 – 4 łyżki posiekanych liści kolendry,
  • mała szczypta mielonego kuminu.

Przygotowanie:

Soczewicę miksuję z olejem na gładką pastę, w razie potrzeby dodaję odrobinę wody. Dodaję posiekaną kolendrę, miksuję. Przyprawiam do smaku.

Pasta z soczewicy to genialny zamiennik masła. Pasuje do świeżych bułek i starego, upieczonego na grzanki chleba. Kanapki z pastą można posypać liśćmi kolendry lub kiełkami.