22kilo

Pasztet warzywny curry papaja

Pasztet warzywny curry papaja

Możliwość komentowania Pasztet warzywny curry papaja została wyłączona

Pyszny pasztet warzywny curry papaja z dodatkiem serka Apetina – aromatyczny i o nieoczywistym smaku.

Chwilę mnie tu nie było, ale tegoroczna angina już odbębniona i wracam do Was z nowym zapałem do pracy – bo jeżeli ktoś ma co do tego wątpliwości, to prowadzenie bloga jest pracą :).

Dziś prezentuję Wam drugi przepis z użyciem serka Apetina, bo staram się wygrać w konkursie. I chociaż nie oceniam moich szans jakoś specjalnie wysoko, to mam ciągle w głowie myśl, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Poza tym muszę przyznać, że naprawdę rozsmakowałam się w tych serkach. A teraz przejdźmy do konkretów.

Przepis na pasztet warzywny curry papaja

Składniki:

  • 1 szklanka suszonej cieciorki,
  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 serek kanapkowy Apetina Papaja Curry,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 jajko,
  • 1 kopiata łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu ziołowego (może być też zwykły pieprz),
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy.

Przygotowanie:

    1. Cieciorkę namoczyć na kilka godzin, a najlepiej na noc, w sporej ilości wody. Przepłukać na sicie, włożyć do garnka i zalać czystą wodą. Gotować do miękkości – zazwyczaj trwa to 20 – 40 minut. Najlepiej do gotowania dodać odrobinę sody oczyszczonej – wówczas cieciorka gotuje się szybciej. Ugotowaną cieciorkę ostudzić, można pościągać osłonki, które oddzieliły się podczas gotowania.
    2. Paprykę umyć, przekroić na ćwiartki, pozbyć się nasion. Ułożyć na ruszcie piekarnika i piec około 30 minut w 180°C (grzanie góra – dół), do momentu, aż skórka zacznie czernieć. Tak przygotowaną paprykę należy od razu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika na żywność. Wyciągać pojedynczo i obierać nożykiem ze skórki.
    3. W misce zblendować przestudzoną cieciorkę, serek Apetina i paprykę. Dodać olej i jajko i zmiksować na wolniejszych obrotach. Dodać połowę płatków owsianych i zmiksować na gładko. Dodać pozostałe płatki i zmiksować jeszcze chwilę – tym razem nie na gładka masę, tylko tak żeby płatki się pokruszyły. Doprawić do smaku.
    4. Masę przelać do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w  180°C, aż pasztet warzywny stanie się chrupiący i popęka u góry. Można podawać na zimno lub ciepło, do pieczywa lub jako samodzielną przekąskę.


Twoja kuchnia ma to coś