22kilo

Kulki labneh w oliwie

Kulki labneh w oliwie

9 komentarzy

Pyszne i proste do wykonania kulki labneh w oliwie. Choć nazwa dania brzmi egzotycznie, nie musicie martwić się o dostępność składników. Wystarczy jogurt grecki, sitko i gaza. 

Przepis na to danie, które jest bardzo w moim stylu, pochodzi z książki Warzywo Dominiki Wójciak, którą właśnie dla Was zrecenzowałam (klik). Co więcej, kulki labneh można śmiało jeść w czasie diety 17-dniowej, na której aktualnie jestem, ponieważ to tylko jogurt z przyprawami.

Jeszcze tytułem wstępu. Do wykonania przepisu użyłam jednego opakowania serka greckiego 400 g, choć Dominika podawała w przepisie podwójną porcję. Po odsączeniu wody porcja zrobiła się bardzo mała, jeśli więc planujecie podać kulki labneh np. podczas imprezy, lepiej zróbcie je z dwóch opakowań jogurtu.

Dominika radzi, żeby kulki labneh rozsmarowywać na kanapkach, rozkruszać na gorących podpłomykach albo dodawać do sałatek i warzyw. To na pewno świetne pomysły, ale muszę przyznać, że zdecydowaną większość po prostu zjadłam z miseczki, stojąc przy niedomkniętych drzwiach lodówki.

Składniki:

  • 1 duży jogurt typu greckiego (400 g),
  • szczypta soli,
  • około 1 szklanka oliwy z suszonych pomidorów,
  • suszona bazylia i rozmaryn (po 3 -4 łyżki).

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszać ze sporą szczyptą soli. Sitko wyłożyć czystą gazą i wylać jogurt, włożyć do miski (żeby woda nie ściekała) i odstawić do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach przełożyć jogurt na czystą gazę – chodzi nie tylko o kwestie higieniczne, ale o to, że po dobie pierwsza gaza będzie już całkiem zatkana i nie będzie przepuszczać wody.
  2. Po upływie dwóch dni serek wyjąć i kształtować w rękach małe kulki. Na talerzyk wysypać suszoną bazylię i rozmaryn (w stosunku 2:1, rozmaryn najpierw rozgnieść w moździerzu), obtaczać kulki, a następnie przekładać do zakręcanego słoika. Gdy wszystkie kulki są już gotowe, zalać je oliwą pozostałą po pomidorach tak, żeby zakryła całkiem wszystkie kulki (musiałam dolać nieco oleju rzepakowego). W lodówce kulki labneh można przechowywać do miesiąca.

Warianty:

  • Jeżeli nie macie pod ręką oliwy pozostałej po pomidorach w oliwie, możecie spokojnie wykorzystać olej rzepakowy, oliwę lub olej rydzowy.
  • Nie musicie wykorzystywać bazylii i oregano. Podstawowy przepis Dominiki zakładał suszoną i rozdrobnioną miętę.
  • Inne wersje przyprawowe to (za Warzywem); dukkah, suszone oregano, za`aatar, suszone mielone pomidory, płatki chilli, pieprz syczuański, prażone i starte migdały, czarny sezam, czarnuszka.
  • Właściwie to w ogóle nie musicie lepić kulek. Możecie wykorzystać labneh już po pierwszej dobie i np. pomieszać go z ulubionymi świeżymi ziołami i używać jako serek do kanapek.
  • Serek labneh może też zastąpić mascarpone jako krem do ciasta.

9
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
AmeliaAgnieszkaMartynaKalinaJorguś Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia / Lady Och Mistrzyni
Gość

Jeszcze nigdy nie jadłam takich kulek. Faktycznie nie jest to trudne – trzeba tylko poczekać aż się zrobi ;)) dzięki za inspirację!

Agata
Gość

Ciekawy przepis, pierwszy raz słyszę o takich kulkach 🙂

Jorguś
Gość

Brzmi banalnie, ale nie mogę wyobrazić sobie jak to może smakować. Chyba muszę spróbować je zrobić.

Martyna
Gość

Super pomysł, fajna przekąska. Sama kiedyś robiłam podobne. Łatwe, szybkie i pyszne. Pozdrawiam i zapraszam na …

Agnieszka
Gość

Nigdy jeszcze takiej przekąski nie jadłam, ale spróbuję.

Amelia
Gość

Dobrze napisane