22kilo

Pieczony łosoś z brzoskwinią

Pieczony łosoś z brzoskwinią

9 komentarzy

Dziś witam się z Wami prostym i pysznym przepisem, idealnym na piątkowy obiad. Pieczony łosoś z brzoskwinią i świeżym tymiankiem to bardzo aromatyczne danie, w dodatku łatwe i proste w przygotowaniu.

Pieczony łosoś z brzoskwinią to moja próba odtworzenia łososia z warsztatów prowadzonych przez Josepha Seeletso, w których brałam udział tydzień temu (więcej na ten temat znajdziecie tutaj). Z tą różnicą, że w czasie warsztatów zamiast brzoskwiń wykorzystaliśmy morele. A było tak: wysłałam męża do sklepu z prośbą o morele i dodatkową informacją, że jeżeli ich nie będzie, to żeby kupił brzoskwinie. Ponieważ przywiózł brzoskwinie, założyłam, że moreli nie było. No cóż, mówi się trudno Tak się akurat złożyło, że na obiedzie została teściowa. Opowiadałam jej o warsztatach i przepisie i kiedy powiedziałam: „musiałam użyć brzoskwiń, bo moreli nie było” mąż mnie oświecił: „Ach, morele! Były, tylko pomyliły mi się z nektarynkami”. I tak jak konieczność użycia brzoskwiń wcześniej mi nie przeszkadzała, tak wiedza o tym, że morele były jednak możliwe do kupna, trochę mnie wkurzyła :).

W ten oto sposób powstał jednak nowy przepis. Pieczone brzoskwinie są równie smaczne jak pieczone morele, z tym że morele mają bardziej mięsistą strukturę i dzięki temu chyba lepiej pasowały do tłustego łososia. W każdym razie połączenie ciężkiej ryby, świeżych ziół i owoców naprawdę robi wrażenie.

Składniki:

  • filet z łososia,
  • 2 – 3 brzoskwinie (lub kilka moreli),
  • spora garść świeżego tymianku,
  • sól, pieprz i odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie:

Łososia umyć i podzielić na mniejsze porcje. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na gotowym łososiu układać tymianek pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki, pozbyć się pestek, poukładać na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180°C i piec przez 15 – 20 minut.

Podawać z ulubiony dodatkami, np. z ziemniakami z wody lub z ryżem i lekką sałatką.

pieczony-losos-z-brzoskwinia-2

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Podolodzy.pl
Gość

Pieczonego łososia czasem zdarzy mi się zjeść ale w połączeniu z brzoskwinami to coś nowego dla mnie.

Magda
Gość

Deserek moim zdaniem idealny nie tylko na piątkowy obiad. Ale i na co dzień 🙂 Właśnie zastanawiałam sie co zrobić dzisiaj lekkiego i dobrego na obiad. I chyba juz wiem co ! Szczególnie, że w zamrażarce mam łososia.
Dzięki za inspirację !
Z brzoskwiniami jeszcze nie próbowałam ale wygląda apetycznie.

Małgorzata
Gość

Danie wygląda bardzo ładnie i zachęcająco, a do tego stanowi bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zdolność wyciszania stanów zapalnych w organizmie. Tymianek, tu występujący, przyspiesza trawienie i działa ochronnie na wątrobę. Same zdrowe składniki:-) Potrawa stanowi dobre źródło magnezu, witaminy A, witaminy D, witaminy E, witaminy B12, B1, B2 i niacyny. Pozwoliłam sobie przeliczyć kaloryczność 1 porcji, w której założyłam: 200 g łososia i 1 brzoskwinię, wyszło około 440 kcal, z czego białko stanowi 36%, tłuszcz 55%, a węglowodany 9%.

www.onxl.pl
Gość

Smacznego łososia można też smażyć na oliwie na patelni. Trzeba mieć też nagrzany piekarnik. Po przewróceniu łososia przekładamy na blachę. Dajemy na niego kostkę masła i do pieca! Przed zabiegiem zalecam sól i pieprz 🙂 Pycha!

Tomek
Gość

Bardzo cenię ten blog za nietypowe przepisy i podejście do łączenia smaków 🙂 gratuluję pomysłowości