Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Placki kukurydziane z serem i oliwkami były też bardziej syte, niż gdybym jadła je z dżemem czy świeżymi owocami.
Opakowanie mąki kukurydzianej wołało do mnie z czeluści szafki, by w końcu jakoś ją wykorzystać. Padło na placki kukurydziane. Są proste i szybkie w smażeniu, świetnie pasują zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków. Dzięki temu każdy może je zjeść tak, jak lubi najbardziej. Ja prezentuję wersję z parmezanem, oliwkami i pomidorami, ale nic nie stoi na przeszkodzie byście przygotowali je z niniejszego przepisu i sami zdecydowali, co dodacie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego + do smażenia.
do podania:
- oliwki,
- pomidor,
- ser parmezan lub inny twardy ser.
Przepis na placki kukurydziane:
- Mąkę, mleko, jajko, sól i sodę dokładnie mieszam w misce. Placki kukurydziane można smażyć od razu lub odłożyc ciasto do lodówki. Bezpośrednio przed smażeniem dodać do ciasta rozpuszczony olej kokosowy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jak na placki.
- Na patelni rozpuścić około 1 łyżeczkę oleju kokosowego, nakładać łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię. Ja zazwyczaj pierwszą partię smażę na dość wysokim stopniu (np. na 8 w skali 1 – 9), po czym zmniejszam moc grzania, gdy już patelnia jest mocno nagrzana. przy kolejnych partiach nie dodaję też już więcej tłuszczu. Smażyć placki przez 30 – 60 sekund z każdej strony, aż nabiorą złocistej barwy.
- Na talerzu ułożyć po 3 placuszki, obok rozłożyć pokrojonego w grube plastry pomidora, dodać czarne oliwki. Całość posypać świeżo tartym serem. Serwować na gorąco.
maka kukurydziana – jak ja dawno niczego nie niej nie robiłam … narobiłaś mi apetytu 🙂
Przepis wyglada świetnie, chętnie bym zjadła takie placki jutro na śniadanie 🙂
I nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem 😉
Że też ja tu zawsze wejdę jak głodna jestem.
😉 na szczęście można je przygotować naprawdę szybko 😉
Nigdy jeszcze nie robiłam takich placuszków. Nieco przypominają im tradycyjne amerykańskie pan cake. Których jednak nie jem zbyt czesto z racji tegoże jest to bomba kaloryczna (szczególnie jeśli poda się je tradycyjnie z czekoladą albo syropem klonowym)
Postaram się je zrobić na dniach 🙂
Mój mąż często robi pancakes. Dodaje wtedy trochę mąki pełnoziarnistej i udajemy, że jest zdrowo 😉