22kilo

Wytrawne placki kukurydziane

Wytrawne placki kukurydziane

7 komentarzy

Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Placki kukurydziane z serem i oliwkami były też bardziej syte, niż gdybym jadła je z dżemem czy świeżymi owocami. 

Opakowanie mąki kukurydzianej wołało do mnie z czeluści szafki, by w końcu jakoś ją wykorzystać. Padło na placki kukurydziane. Są proste i szybkie w smażeniu, świetnie pasują zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków. Dzięki temu każdy może je zjeść tak, jak lubi najbardziej. Ja prezentuję wersję z parmezanem, oliwkami i pomidorami, ale nic nie stoi na przeszkodzie byście przygotowali je z niniejszego przepisu i sami zdecydowali, co dodacie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego + do smażenia.

do podania:

  • oliwki,
  • pomidor,
  • ser parmezan lub inny twardy ser.

Przepis na placki kukurydziane:

  1. Mąkę, mleko, jajko, sól i sodę dokładnie mieszam w misce. Placki kukurydziane można smażyć od razu lub odłożyc ciasto do lodówki. Bezpośrednio przed smażeniem dodać do ciasta rozpuszczony olej kokosowy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jak na placki.
  2. Na patelni rozpuścić około 1 łyżeczkę oleju kokosowego, nakładać łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię. Ja zazwyczaj pierwszą partię smażę na dość wysokim stopniu (np. na 8 w skali 1 – 9), po czym zmniejszam moc grzania, gdy już patelnia jest mocno nagrzana. przy kolejnych partiach nie dodaję też już więcej tłuszczu. Smażyć placki przez 30 – 60 sekund z każdej strony, aż nabiorą złocistej barwy.
  3. Na talerzu ułożyć po 3 placuszki, obok rozłożyć pokrojonego w grube plastry pomidora, dodać czarne oliwki. Całość posypać świeżo tartym serem. Serwować na gorąco.

Dodaj komentarz

7 komentarzy do "Wytrawne placki kukurydziane"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
KasiaSarna
Gość

maka kukurydziana – jak ja dawno niczego nie niej nie robiłam … narobiłaś mi apetytu 🙂

Lifestylerka
Gość

Przepis wyglada świetnie, chętnie bym zjadła takie placki jutro na śniadanie 🙂

Hania
Gość

Że też ja tu zawsze wejdę jak głodna jestem.

Olcia
Gość

Nigdy jeszcze nie robiłam takich placuszków. Nieco przypominają im tradycyjne amerykańskie pan cake. Których jednak nie jem zbyt czesto z racji tegoże jest to bomba kaloryczna (szczególnie jeśli poda się je tradycyjnie z czekoladą albo syropem klonowym)
Postaram się je zrobić na dniach 🙂

wpDiscuz