Płatki owsiane od miesięcy goszczą w moim domu, ale prawdziwa owsianka dopiero teraz pojawiła się na moim stole. Jest smaczna, pożywna i bardzo zdrowa.
Płatki owsiane można w kuchni wykorzystywać na różne sposoby – jako panierka do mięsa czy składnik ciasteczek (przykładowy przepis tutaj). Można też po prostu dodać je do jogurtu. Ale coraz bardziej popularne staje się gotowanie owsianki na śniadanie – sama owsianka ma dość mdły i płaski smak, ale ma to swoje zalety: można do niej dodać praktycznie wszystkie ulubione dodatki. Poniżej prezentuję podstawowy przepis, według którego dziś rano ugotowałam owsiankę.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych),
- szklanka wody,
- pół szklanki mleka,
- dowolne dodatki (u mnie pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka cukru trzcinowego, garść rodzynek).
Przygotowanie:
- Do garnuszka z grubszym dnem wsypuję płatki, zalewam je wodą i gotuję na małym ogniu przez około 5 minut, aż płatki rozmiękną i wchłoną większość wody.
- Dodaję mleko, dokładnie i często mieszam. Czekam aż mleko wchłonie się w większości, pod koniec gotowania dodaję cynamon oraz cukier trzcinowy. Przekładam do miseczki, posypuję słodkimi rodzynkami, przez chwilę studzę.
Owsianka wymaga, żeby ciągle jej pilnować i często mieszać – inaczej szybko się przypali, a wówczas już koniec ze zdrowym i smacznym śniadaniem :).
Pomysły na owsiankę:
Owsianka z burakiem i truskawką
Czekoladowa owsianka z bananem i orzechami
Też niedawno odkryłam owsiankę jako proste i szybkie do zrobienia a jednocześnie zdrowe danie.
Moja ulubiona odmiana tego dania to płatki ugotowane w wodzie bez dodatku mleka wymieszane z tartym jabłkiem, cukrem, cynamonem i orzechami włoskimi pycha! 🙂
nie lubie za bardzo owsianki, ale moze z tego przepisu coś sie zmieni
Nie ma lepszego pomyslu na zimowe sniadanie i niz goraca owsianka 🙂
Płatki owsiane są suuuuper – same, ugotowane, do ciasteczek pieczonych i typu „raw food”, do mięsa mielonego, jako panierka… Lubię! 🙂
Ale jako słodzidła użyłabym jednak czegoś innego niż cukier, np. pół rozgniecionego banana, daktyle, ewentualnie ksylitol.
Masz rację. Szczerze mówiąc sama już od dawna nie dosladzam owsianki, muszę edytować przepis
Idealna owsianka! Kocham je, mogłabym jeść codziennie . https://jaglusia.wordpress.com/
Ile tej owsianki wychodzi Ci ze szklanki płatków? Bo ja daję 4 łyżki na pól szklanki mleka lub wody i mam całkiem sporą porcję jednoosobową bo to strasznie puchnie. Płatki owsiane Kupiec, nie błyskawiczne.
Dwie duże porcje