22kilo

Jak ugotować owsiankę?

Jak ugotować owsiankę?

8 komentarzy

Płatki owsiane od miesięcy goszczą w moim domu, ale prawdziwa owsianka dopiero teraz pojawiła się na moim stole. Jest smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. 

Płatki owsiane można w kuchni wykorzystywać na różne sposoby – jako panierka do mięsa czy składnik ciasteczek (przykładowy przepis tutaj). Można też po prostu dodać je do jogurtu. Ale coraz bardziej popularne staje się gotowanie owsianki na śniadanie – sama owsianka ma dość mdły i płaski smak, ale ma to swoje zalety: można do niej dodać praktycznie wszystkie ulubione dodatki. Poniżej prezentuję podstawowy przepis, według którego dziś rano ugotowałam owsiankę.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych),
  • szklanka wody,
  • pół szklanki mleka,
  • dowolne dodatki (u mnie pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka cukru trzcinowego, garść rodzynek).

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka z grubszym dnem wsypuję płatki, zalewam je wodą i gotuję na małym ogniu przez około 5 minut, aż płatki rozmiękną i wchłoną większość wody.
  2. Dodaję mleko, dokładnie i często mieszam. Czekam aż mleko wchłonie się w większości, pod koniec gotowania dodaję cynamon oraz cukier trzcinowy. Przekładam do miseczki, posypuję słodkimi rodzynkami, przez chwilę studzę.

Owsianka wymaga, żeby ciągle jej pilnować i często mieszać – inaczej szybko się przypali, a wówczas już koniec ze zdrowym i smacznym śniadaniem :).

Pomysły na owsiankę:

owsianka z truskawką i burakiemOwsianka z burakiem i truskawką

owsianka-z-bananem

Czekoladowa owsianka z bananem i orzechami

owsianka-na-pms

Owsianka na PMS. Śniadanie bez Pieczywa #4

jesienna-owsianka-z-domowa-chalwaJesienna owsianka z domową chałwą

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Hania
Gość
Hania

Też niedawno odkryłam owsiankę jako proste i szybkie do zrobienia a jednocześnie zdrowe danie.
Moja ulubiona odmiana tego dania to płatki ugotowane w wodzie bez dodatku mleka wymieszane z tartym jabłkiem, cukrem, cynamonem i orzechami włoskimi pycha! 🙂

Marta
Gość

nie lubie za bardzo owsianki, ale moze z tego przepisu coś sie zmieni

Agata
Gość

Nie ma lepszego pomyslu na zimowe sniadanie i niz goraca owsianka 🙂

Ale
Gość

Płatki owsiane są suuuuper – same, ugotowane, do ciasteczek pieczonych i typu „raw food”, do mięsa mielonego, jako panierka… Lubię! 🙂
Ale jako słodzidła użyłabym jednak czegoś innego niż cukier, np. pół rozgniecionego banana, daktyle, ewentualnie ksylitol.

jaglusia
Gość

Idealna owsianka! Kocham je, mogłabym jeść codziennie . https://jaglusia.wordpress.com/

Magda
Gość
Magda

Ile tej owsianki wychodzi Ci ze szklanki płatków? Bo ja daję 4 łyżki na pól szklanki mleka lub wody i mam całkiem sporą porcję jednoosobową bo to strasznie puchnie. Płatki owsiane Kupiec, nie błyskawiczne.