22kilo

Owsianka z burakiem i truskawką

Owsianka z burakiem i truskawką

Możliwość komentowania Owsianka z burakiem i truskawką została wyłączona

Ostatnio wpis Jak ugotować owsiankę bije rekordy popularności. Nie dziwię się. W te zimne poranki ja też prawie codziennie sięgam po ciepłą i sycącą owsiankę na śniadanie. Ostatnio lubię taką z dodatkiem truskawek i buraka. 

Pisałam już wcześniej, że ostatnio mam jakąś buraczaną fazę i to jej kolejna odsłona. Przygotujcie buraki i truskawki poprzedniego dnia wieczorem, żeby móc rozkoszować się tym zdrowym i sycącym śniadaniem bez czasochłonnych przygotowań.

Składniki (na 1 porcję):

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • pół szklanki wody,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • kilka mrożonych truskawek (rozmrożonych),
  • 1 mały burak.

Przygotowanie:

  1. Poprzedniego dnia wieczorem na sito wyciągam kilka mrożonych truskawek, odstawiam na noc do lodówki, żeby powoli się rozmroziły. Buraka pakuję w srebrną folię (błyszczącą stroną do środka) i wkładam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Przestudzonego obieram obieraczką i kroję w dużą kostkę.
  2. Rano gotuję owsiankę. Płatki i wodę wlewam do rondelka o grubym dnie i gotuję na małym ogniu (czasem mieszając), aż woda niemal całkowicie się wchłonie. Teraz dodaję mleko i dalej gotuję – teraz trzeba mieszać częściej, bo mleko łatwo się przypala.
  3. Owsiankę podaję w miseczce z burakiem i truskawką.