Ostatnio wpis Jak ugotować owsiankę bije rekordy popularności. Nie dziwię się. W te zimne poranki ja też prawie codziennie sięgam po ciepłą i sycącą owsiankę na śniadanie. Ostatnio lubię taką z dodatkiem truskawek i buraka.
Pisałam już wcześniej, że ostatnio mam jakąś buraczaną fazę i to jej kolejna odsłona. Przygotujcie buraki i truskawki poprzedniego dnia wieczorem, żeby móc rozkoszować się tym zdrowym i sycącym śniadaniem bez czasochłonnych przygotowań.
Składniki (na 1 porcję):
- pół szklanki płatków owsianych,
- pół szklanki wody,
- 1/4 szklanki mleka,
- kilka mrożonych truskawek (rozmrożonych),
- 1 mały burak.
Przygotowanie:
- Poprzedniego dnia wieczorem na sito wyciągam kilka mrożonych truskawek, odstawiam na noc do lodówki, żeby powoli się rozmroziły. Buraka pakuję w srebrną folię (błyszczącą stroną do środka) i wkładam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Przestudzonego obieram obieraczką i kroję w dużą kostkę.
- Rano gotuję owsiankę. Płatki i wodę wlewam do rondelka o grubym dnie i gotuję na małym ogniu (czasem mieszając), aż woda niemal całkowicie się wchłonie. Teraz dodaję mleko i dalej gotuję – teraz trzeba mieszać częściej, bo mleko łatwo się przypala.
- Owsiankę podaję w miseczce z burakiem i truskawką.
Najnowsze komentarze