Owsianka to u mnie częste śniadanie. Uwielbiam jeść ją z sezonowymi owocami i na słodko. Gwarantuję Wam, że domowa chałwa i słodkie owoce zaspokoją Waszą ochotę na słodycze w następnym godzinach.
Kiedy pisałam tekst o tym, jak zrobić domowe tahini, wielu z Was zainteresował pomysł na owsiankę z domową chałwą. Jej zrobienie jest banalnie proste – wystarczy zmieszać miód i tahinę w proporcjach 1:1 i dodać do ulubionego dania. Nie ważne, czy macie domowy sos tahini, czy kupiliście gotowy. Oczywiście możecie też wykorzystać inne owoce niż te podane w przepisie. Najlepiej twardsze owoce, takie jak jabłko, dodać do owsianki w czasie gotowania, żeby zmiękły. Miękkie owoce, takie jak śliwki, możecie dodać świeże do gotowej owsianki.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka wody,
- 1 średnie jabłko,
- 1 śliwka,
domowa chałwa
- 1 płaska łyżeczka tahini,
- 1 płaska łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
- Płatki zalewam wodą i wkładam do rondla. Przykrywam i podgrzewam na mocnym ogniu, gdy owsianka zacznie się gotować skręcam na mniejszy ogień tak, by tylko delikatnie się gotowała. W tym czasie kroję jabłko i dodaję do gotującej się owsianki. Całość gotuję 15 – 20 minut od czasu do czasu mieszając, aż cała woda się wchłonie. Na koniec najlepiej zostawić jeszcze owsiankę na chwilę pod przykryciem, do całkowitego napęcznienia.
- Żeby nie mnożyć naczyń do zmywania, w tym samym kubku, w którym odmierzałam owsiankę i wodę, mieszam teraz tahini z miodem i polewam taką domową chałwą przełożoną do miseczki owsiankę, dodaję też śliwkę. Jeżeli nie macie jeszcze dość smaku chałwy, w tym samym kubku przygotujcie swoją poranną kawę z lekkim posmakiem chałwy.
Najnowsze komentarze