22kilo

Jesienna owsianka i domowa chałwa

Jesienna owsianka i domowa chałwa

No Comments

Owsianka to u mnie częste śniadanie. Uwielbiam jeść ją z sezonowymi owocami i na słodko. Gwarantuję Wam, że domowa chałwa i słodkie owoce zaspokoją Waszą ochotę na słodycze w następnym godzinach. 

Kiedy pisałam tekst o tym, jak zrobić domowe tahini, wielu z Was zainteresował pomysł na owsiankę z domową chałwą. Jej zrobienie jest banalnie proste – wystarczy zmieszać miód i tahinę w proporcjach 1:1 i dodać do ulubionego dania. Nie ważne, czy macie domowy sos tahini, czy kupiliście gotowy. Oczywiście możecie też wykorzystać inne owoce niż te podane w przepisie. Najlepiej twardsze owoce, takie jak jabłko, dodać do owsianki w czasie gotowania, żeby zmiękły. Miękkie owoce, takie jak śliwki, możecie dodać świeże do gotowej owsianki.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 średnie jabłko,
  • 1 śliwka,

domowa chałwa

  • 1 płaska łyżeczka tahini,
  • 1 płaska łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

  1. Płatki zalewam wodą i wkładam do rondla. Przykrywam i podgrzewam na mocnym ogniu, gdy owsianka zacznie się gotować skręcam na mniejszy ogień tak, by tylko delikatnie się gotowała. W tym czasie kroję jabłko i dodaję do gotującej się owsianki. Całość gotuję 15 – 20 minut od czasu do czasu mieszając, aż cała woda się wchłonie. Na koniec najlepiej zostawić jeszcze owsiankę na chwilę pod przykryciem, do całkowitego napęcznienia.
  2. Żeby nie mnożyć naczyń do zmywania, w tym samym kubku, w którym odmierzałam owsiankę i wodę, mieszam teraz tahini z miodem i polewam taką domową chałwą przełożoną do miseczki owsiankę, dodaję też śliwkę. Jeżeli nie macie jeszcze dość smaku chałwy, w tym samym kubku przygotujcie swoją poranną kawę z lekkim posmakiem chałwy.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz