22kilo

Owsiane ciasteczka BEZ CUKRU

Owsiane ciasteczka BEZ CUKRU

4 komentarze

Te pyszne ciasteczka powstały całkowicie bez cukru i białej mąki, a nawet bez jajek. Są po prostu pyszne, a gdy przełamiesz je na pół, wokół unosi się przyjemny bananowy aromat. 

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • szklanka mleka,
  • szklanka mąki pszennej razowej,
  • łyżka miodu,
  • 1 banan,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ewentualnie łyżeczka kakao,
  • papier do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przelej do miski, dodaj miód i zamieszaj, aż się rozpuści. Wsyp płatki i przemieszaj. Zostaw na godzinę, by płatki dobrze namokły. Przykryj ściereczką (nie, ciasto nie rośnie, za to miód i mleko świetnie zwabiają muchy).
  2. Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Banany dodane do ciasta w takiej formie zastępują jajka. Jeśli więc kiedyś zabraknie Ci jajek podczas pieczenia, dodaj banana (1 banan za 2 jajka). Rozgniecionego banana dodaj do płatków i wymieszaj wszystko dokładnie widelcem.
  3. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj namoczone płatki. Wymieszaj wszystko dużą drewnianą łyżką, na sam koniec dodaj oleju i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Powinna utworzyć się zwarta kula ciasta.
  4. Na blasze rozkładam papier do pieczenia. Z ciasta formuję małe kulki i lekko spłaszczam je w dłoniach. Kładę na blachę i jeszcze trochę dociskam, żeby miały kształt ciastek. Do części ciasta dodałam trochę kakaa, żeby zrobić też ciastka „czekoladowe”.
  5. Wkładam do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piekę 1o – 15 minut. Gotowe!

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Martyna
Gość
Martyna

Te ciastka kusily mnie przez ostatnie dni; zabieram sie do pieczenia. 🙂

Martyna
Gość
Martyna

Wyszly super, juz prawie wszystkie zjedzone. Glownie przez dzieci. 🙂