Te pyszne ciasteczka powstały całkowicie bez cukru i białej mąki, a nawet bez jajek. Są po prostu pyszne, a gdy przełamiesz je na pół, wokół unosi się przyjemny bananowy aromat.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- szklanka mleka,
- szklanka mąki pszennej razowej,
- łyżka miodu,
- 1 banan,
- 1/4 szklanki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ewentualnie łyżeczka kakao,
- papier do pieczenia.
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przelej do miski, dodaj miód i zamieszaj, aż się rozpuści. Wsyp płatki i przemieszaj. Zostaw na godzinę, by płatki dobrze namokły. Przykryj ściereczką (nie, ciasto nie rośnie, za to miód i mleko świetnie zwabiają muchy).
- Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Banany dodane do ciasta w takiej formie zastępują jajka. Jeśli więc kiedyś zabraknie Ci jajek podczas pieczenia, dodaj banana (1 banan za 2 jajka). Rozgniecionego banana dodaj do płatków i wymieszaj wszystko dokładnie widelcem.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj namoczone płatki. Wymieszaj wszystko dużą drewnianą łyżką, na sam koniec dodaj oleju i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Powinna utworzyć się zwarta kula ciasta.
- Na blasze rozkładam papier do pieczenia. Z ciasta formuję małe kulki i lekko spłaszczam je w dłoniach. Kładę na blachę i jeszcze trochę dociskam, żeby miały kształt ciastek. Do części ciasta dodałam trochę kakaa, żeby zrobić też ciastka „czekoladowe”.
- Wkładam do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piekę 1o – 15 minut. Gotowe!
Te ciastka kusily mnie przez ostatnie dni; zabieram sie do pieczenia. 🙂
Wyszly super, juz prawie wszystkie zjedzone. Glownie przez dzieci. 🙂
Super! Zastanawiałam się, czy dzieciom by smakowały.
Ja się zastanawiałam, czy mężowi będą smakować. I smakowały. 😀