Odkąd „odkryłam” owsiankę jakieś dwa lata temu, to najczęściej jedzona przeze mnie śniadanie. Owsianka z bananami jest bardzo syta, a co więcej – jej składniki są łatwo dostępne przez cały rok.
Owsianka z bananem, orzechami i kakao jest też banalnie prosta do przygotowania. Zachęcam Was także do sprawdzenia podstawowego przepisu na przygotowanie owsianki (tutaj).
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka wody,
- 0,5 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 banany,
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
- Wodę, mleko, kakao i płatki owsiane zagotować na średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu. Płatki powinny powoli wchłonąć cały płyn.
- W czasie, gdy płatki się gotują, pokroić banana w grubsze plastry i dodać do owsianki pod koniec gotowania – dzięki temu banan lekko się rozpuści.
- Owsiankę nałożyć do miseczek, udekorować orzechami. Jeść na ciepło.
Najnowsze komentarze