22kilo

Czekoladowa owsianka z bananem i orzechami

Czekoladowa owsianka z bananem i orzechami

Możliwość komentowania Czekoladowa owsianka z bananem i orzechami została wyłączona

Odkąd „odkryłam” owsiankę jakieś dwa lata temu, to najczęściej jedzona przeze mnie śniadanie. Owsianka z bananami jest bardzo syta, a co więcej – jej składniki są łatwo dostępne przez cały rok.

Owsianka z bananem, orzechami i kakao jest też banalnie prosta do przygotowania. Zachęcam Was także do sprawdzenia podstawowego przepisu na przygotowanie owsianki (tutaj).

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 banany,
  • garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

  1. Wodę, mleko, kakao i płatki owsiane zagotować na średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu. Płatki powinny powoli wchłonąć cały płyn.
  2. W czasie, gdy płatki się gotują, pokroić banana w grubsze plastry i dodać do owsianki pod koniec gotowania – dzięki temu banan lekko się rozpuści.
  3. Owsiankę nałożyć do miseczek, udekorować orzechami. Jeść na ciepło.