Kolejny dowód na to, że najprostsze przepisy często są najlepsze. Ryż z jabłkiem to świetna słodka przekąska na ciepło – idealna na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek.
W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować. Dlatego kiedy po obiedzie zostało mi sporo ryżu, postanowiłam zjeść go na drugi dzień na śniadanie z pysznym, słodkim jabłkiem.
Składniki:
- szklanka ugotowanego ryżu (dowolnego typu, u mnie mieszanka białego ryżu długoziarnistego z brązowym),
- małe lub średnie słodkie jabłuszko,
- około łyżki cynamonu do posypania.
Wybierając słodką odmianę jabłek unikamy konieczności dodawania do dania cukru w jakiejkolwiek postaci.
Przygotowanie:
- Ryż musi być ciepły – ja mój przelałam gorącą wodą z czajnika, ponieważ całą noc spędził w lodówce.
- Jabłko obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie paski. Owoc wrzuciłam na lekko rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), odrobinę podlałam przefiltrowaną wodą, zasypałam dużą ilością cynamonu. Podsmażałam, aż jabłko stało się całkowicie miękkie i rozpadało się na patelni. Wyłożyłam na podgrzany wcześniej ryż. I gotowe.
Najnowsze komentarze