Tak, to dla nikogo chyba nie będzie zaskoczeniem. Jedzeniem/produktem lutego bezdyskusyjnie został jarmuż. Przepisy znajdziecie na dole strony.
Po opublikowaniu pierwszych przepisów z wykorzystaniem jarmużu sporo osób pytało mnie o to warzywo i gdzie je można dostać. Ja moje kupiłam w Kauflandzie, podejrzewam, że w innych dużych marketach też można by znaleźć. Pytania te utwierdziły mnie w przekonaniu, że warzywo to jest mocno zapomniane przez jednych, całkowicie nieznane dla innych. Podobała mi się jedna wypowiedź, że to taka „sałata”, którą za komuny zdobiło się talerze.
Przechodząc do konkretów: jest sporo powodów by na nowo włączyć jarmuż do naszego menu. Po pierwsze, jest to warzywo znowu modne, które możemy znaleźć w drogich restauracjach. Ale mniejsza o to. O wiele ważniejsze są wartości odżywcze jarmużu.
Jarmuż – król zimowych warzyw
Jarmuż zbiera się po pierwszych przymrozkach – świeży jest więc właśnie zimą, gdy wiele innych warzyw możemy kupować wyłącznie jako mrożonki lub wyhodowane w szklarni. Jest niskokaloryczny (w diecie 17-dniowej należy do grupy warzyw, które można jeść bez ograniczeń), zawiera za to masę witamin: B, A, C i K. Jet także źródłem antyoksydantów, czyli przeciwdziała starzeniu się naszego ciała. Na uwagę z pewnością zasługuje też fakt, że jarmuż jest bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu, żelaza, fosforu i beta-karotenu, czyli wszystkiego tego, co sprawia, że jesteśmy młodzi, piękni i sprawni fizycznie. W warzywie znajduje się także luteina oraz sulforafan, czyli związek siarki chroniący przed rakiem i wrzodami żołądka.
Jarmuż – przechowywanie i przygotowywanie
Jarmuż należy przechowywać nieumyty w lodówce, maksymalnie przez kilka dni. Przy jego obróbce koniecznie trzeba pamiętać o wykrojeniu grubych nerwów ze środka liścia.
Warzywo można przygotowywać na kilka różnych sposobów – najłatwiej na surowo – wówczas korzystamy z niego jak z sałaty. Pokrojony na mniejsze kawałki świetnie nadaje się do różnego typu sałatek. Surowy jarmuż jest dość twardy, ale można go ugotować we wrzątku lub na parze – ale nie powinno trwać to więcej niż kilka minut. Dzięki temu jarmuż nie straci cennych wartości odżywczych. Trzecim sposobem na przygotowanie jarmużu jest duszenie go na patelni – wówczas przygotowujemy go podobnie jak szpinak, np. z serem feta, papryką i orzeszkami. Jarmuż bardzo często łączymy na talerzu z jajkiem – gotowanym lub smażonym.
Przykładowe przepisy z użyciem jarmużu:
zielony koktajl z jarmużu, soku jabłkowego i banana
sałatka z jarmużem, cieciorką i grejpfrutem
Ja zakochałam się w jarmużu, więc myślę, że już niedługo zaproponuję Wam kolejne przepisy z jego udziałem. A wam, udało się włączyć już go do diety?
Najnowsze komentarze