22kilo

Zielona bomba witaminowa – jarmuż, banan i jabłko

Zielona bomba witaminowa – jarmuż, banan i jabłko

Możliwość komentowania Zielona bomba witaminowa – jarmuż, banan i jabłko została wyłączona

Przepis idealny dla każdego, kto chce w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości jarmużu, ale nie przepada za jego smakiem. Jarmuż i banan to zaskakująco smaczne połączenie oraz niebanalny kolor.

Nie rozpisując się tutaj wiele nad tym, jak to jarmuż jest zdrowy, powiem tylko, że zawiera bardzo dużo żelaza, na którego brak narzeka wielu z nas. Więcej na temat jarmużu możecie przeczytać tutaj.

Składniki (na jedną sporą szklankę):

  • szklanka soku jabłkowego z sokowirówki,
  • szklanka pokrojonych liści jarmużu,
  • 1 banan.

Przygotowanie:

  1. Najpierw w sokowirówce przygotowuję zwykły sok jabłkowy (używam jabłek Lobo). Ponieważ miałam już pocięty jarmuż, jedynie z kilka kawałków wycięłam grubą, niesmaczną łodygę. Banana podzieliłam na mniejsze części.
  2. Wszystko wrzuciłam do blendera i zmiksowałam najgładziej jak mogłam. Smoothie ma smak przede wszystkim bananowy, czuć też trochę jabłko.