22kilo

Sałatka z jajkiem i jarmużem

Sałatka z jajkiem i jarmużem

1 Comment

Druga odsłona jarmużu w kuchni. Zdrowo, smacznie i kolorowo. 

U mnie ta sałatka stanowiła śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać ją do pracy jako lunch lub zjeść na kolację. W wersji bez jajka wykorzystałam ją jako dodatek do obiadu.

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 2 – 3 garście pokrojonego jarmużu,
  • 2 – 3 garście sałaty roszponki,
  • 1 papryka,
  • 1 dość duży pomidor,
  • 4 jajka,
  • do doprawienia: po łyżce oleju lnianego i octu balsamicznego, pieprz.
sałatka z jajkiem i jarmużem 2

Były pytania: tak wygląda jarmuż kupiony w markecie.

 

Przygotowanie:

  1. Jajka gotuję na twardo i wystudzam. Przebieram krojony jarmuż i wycinam grube, niesmaczne łodygi – gdyby jarmuż był w całości należałoby najpierw wyciąć ze środka liścia łodygi, potem pokroić je na mniejsze części. Wrzucam do miski razem z roszponką.
  2. Pomidora i paprykę myję i usuwam szypułki, kroję w dużą kostkę. Dodaję do sałaty i dokładnie mieszam. Spryskuję octem balsamicznym, dolewam olej, oprószam świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaję jajko i jeszcze raz delikatnie mieszam.

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
szczypta cukru
Gość

Hmmm, muszę dokładniej poszukać u siebie w sklepie jarmużu, bo ostatnio spędziłam prawie godzinę na dziele z warzywami i niestety nie udało mi się go znaleźć :(. Ciekawa alternatywa na kolację, bo sałata niestety już trochę mi się przejadła. 😛