22kilo

Jajko sadzone z jarmużem

Jajko sadzone z jarmużem

Możliwość komentowania Jajko sadzone z jarmużem została wyłączona

Kolejny przepis z wykorzystaniem jarmużu, który świetnie sprawdza się w duecie z jajkiem. Takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo sycące.

Zupełnie przypadkiem trafiłam ostatnio na program, w którym jarmuż gotowano – w końcu to warzywo, nie sałata. Po 2 minutach blanszowania na wrzątku jarmuż staje się miękki i chyba nawet smaczniejszy. Jeśli więc w wersji surowej to warzywo wam nie podpasowało, wypróbujcie ten przepis.

Składnik (dla jednej osoby):

  • jedno jajko,
  • 2 szklanki pokrojonego jarmużu,
  • przyprawy: pieprz i papryka.

Przygotowanie:

  1. Z jarmużu usuwam twardą łodygę. Wrzucam go dosłownie na dwie minuty na wrzącą, niesoloną wodę. W tym czasie rozgrzewam odrobinę oliwy na patelni, a gdy warzywo jest już gotowe, przenoszę je łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię.
  2. Dodaję przyprawy i przez chwilę przesmażam. Na wierzch rozbijam jajko i smażę. Jajko można jeść jak zetnie się, ja jeszcze dodatkowo odwracam je na chwilę na wyłączonej, ale jeszcze ciepłej patelni, żeby nie jeść surowego.

jajko z jarmuzem

 Takie śniadanie świetnie wpisuje się w dietę 17-dniową.