Kolejny przepis z wykorzystaniem jarmużu, który świetnie sprawdza się w duecie z jajkiem. Takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo sycące.
Zupełnie przypadkiem trafiłam ostatnio na program, w którym jarmuż gotowano – w końcu to warzywo, nie sałata. Po 2 minutach blanszowania na wrzątku jarmuż staje się miękki i chyba nawet smaczniejszy. Jeśli więc w wersji surowej to warzywo wam nie podpasowało, wypróbujcie ten przepis.
Składnik (dla jednej osoby):
- jedno jajko,
- 2 szklanki pokrojonego jarmużu,
- przyprawy: pieprz i papryka.
Przygotowanie:
- Z jarmużu usuwam twardą łodygę. Wrzucam go dosłownie na dwie minuty na wrzącą, niesoloną wodę. W tym czasie rozgrzewam odrobinę oliwy na patelni, a gdy warzywo jest już gotowe, przenoszę je łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię.
- Dodaję przyprawy i przez chwilę przesmażam. Na wierzch rozbijam jajko i smażę. Jajko można jeść jak zetnie się, ja jeszcze dodatkowo odwracam je na chwilę na wyłączonej, ale jeszcze ciepłej patelni, żeby nie jeść surowego.
Takie śniadanie świetnie wpisuje się w dietę 17-dniową.
Najnowsze komentarze