22kilo

Papryka faszerowana kuskusem

Papryka faszerowana kuskusem

2 komentarze

Papryka faszerowana kuskusem może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Danie jest proste w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne o każdej porze roku.

Uwielbiam pieczoną paprykę, jej smak, zapach i chyba najbardziej wygląd. Delikatnie odchodząca skórka… mniam.

Składniki:

  • 2 papryki (u mnie zielone, ale mogą być dowolne),
  • około 1 szklanki kaszki kuskus (w zależności od wielkości papryki),
  • odrobina startej marchwi (u mnie połowa małej sztuki),
  • 1/4 pęczka szczypiorku,
  • trochę rosołu do zalania (u mnie wystarczyły 3 niewielkie chochelki).

Przygotowanie:

  1. Umyty szczypiorek posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Wymieszać z suchym kuskusem.
  2. Od papryk odciąć czubki i delikatnie naciąć gniazda nasienne, wykręcić dłonią. Uważać, by nie przebić papryki na wylot. Dopiero teraz umyć – w ten sposób przy okazji pozbywamy się pojedynczych nasionek.
  3. Puste papryki napełnić kuskusem, zostawiając około centymetra od górnej krawędzi papryki. Zalać rosołem tak, by płyn wystawał ponad kuskus. Rosół nie musi być ciepły, ale nie powinien być też prosto z lodówki.
  4. Wstawić papryki do piekarnika nagrzanego na 190ºC na 15 – 20 minut – kuskus powinien widocznie zwiększyć swoją objętość, a papryka się przyrumienić.

Ja swoje papryki podałam do dorsza z parowaru. Uważam, że dobra ryba gotowana na parze najlepiej smakuje bez niczego – dlatego nie dodaję do niej przypraw, nawet soli czy pieprzu. Delikatny filet po 7 minutach w parowarze dosłownie rozpływa się w ustach. Jednak tak proste danie najlepiej podać z jakimś ciekawym dodatkiem, a papryka nadziewana kuskusem świetnie się do tego nadaje.

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Hania
Gość
Hania

A co robisz z czapeczkami od papryki? Pieczesz też? Bo jeśli nie to może by można je było pokroić i dodać do farszu?