22kilo

Kurczak z serem pleśniowym

Kurczak z serem pleśniowym

3 komentarze

Wystarczyło nieco zmienić sposób podania zwykłego kurczaka, by stworzyć nowe, bardzo smaczne danie. Ser pleśniowy dodaje mu niezwykłego smaku. 

 Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka,
  • brokuł,
  • 3 – 4 ziemniaki,
  • male opakowanie sera pleśniowego,
  • duże opakowanie gęstego jogurtu.

Przepis na 3 – 4 porcje.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od ziemniaków, ponieważ one gotują się najdłużej. Obieram je ze skórki, myję i kroję w plasterki o grubości kilku milimetrów. Wkładam do parowaru i gotuję.
  2. Po pięciu minutach dodaję pokrojonego w drobne różyczki brokuła i dalej gotuję.
  3. Z kurczaka usuwam widoczny tłuszcz, błony, ewentualne chrząstki, kroję go na małe kawałki, przyprawiam. Wstawiam do parowaru kilka minut po brokule.
  4. W tym czasie w rondlu podgrzewam jogurt na małym ogniu. Gdy staje się ciepły, wrzucam do niego pokrojony na średniej wielkości kawałki sera. Podgrzewam, żeby ser lekko się rozpuścił, ale duże kawałki powinny być wyczuwalne w sosie. Początkowo jogurt się rozwarstwia, ale efekt ten ustępuje, gdy sos gęstnieje pod wpływem sera.
  5. Nakładam: najpierw ziemniaki, następnie brokuł, na górę kurczaka, wszystko polewam sosem. Smacznego!

Kolejność przygotowania:

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
kasia
Gość
kasia

bardzo fajny przepis. polecam dodać do sosu biały lub zielony pieprz

Byebyekg
Gość

Bardzo fajny przepis, muszę sprawdzić go

hania
Gość
hania

I już wiem co zrobię na obiad 🙂