22kilo

Tarta z gruszkami i sosem chałwowym

Tarta z gruszkami i sosem chałwowym

10 komentarzy

Dziś mam dla Was bardzo jesienny deser – tarta z gruszkami i sosem chałwowym z pewnością pozwoli Wam odgonić jesienną chandrę, typową dla tych zimnych dni. Nie martwcie się, od tego deseru (prawie) nie przytyjecie!

Cała tarta z gruszkami została przygotowana niemal bez użycia cukru. Żeby jednak całkowicie nie pozbawiać się słodyczy, postanowiłam przygotować do niej krem chałwowy z miodu i tahiny (więcej na temat tego, czy jest tahina, przeczytasz w tym poście klik). To dobre rozwiązanie, jeżeli sami jesteście na diecie, ale chcecie poczęstować deserem także osoby, dla których deser musi być słodki. Dzięki temu każdy dostaje tyle słodyczy, na ile ma ochotę.

Ponieważ jedna z osób, dla której przygotowywałam to ciasto, przestrzega diety lekkostrawnej, zrezygnowałam z mąki pełnoziarnistej na rzecz zwykłej. Jeżeli jednak chcecie mieć ciasto bardziej w wersji fit, pomieszajcie mąkę zwykłą z pełnoziarnistą w równych proporcjach.

Ciasto przygotowałam jako galette, czyli tarty rustykalnej. Ale równie dobrze możecie wypełnić ciastem zwykła formę do ciasta.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 130 g masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 – 2 łyżki mleka.
  • 2 – 3 gruszki,
  • spora szczypta cynamonu.

do podania:

  •  2 łyżki tahini,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • spora garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta, tj. mąkę, masło, cukier, sól i jajko oraz łyżkę mleka wyłożyć na blat lub stolnicę, pokrajać nożem, zagnieść szybko. Ciasto podczas zagniatania wydawało mi się bardzo twarde i mało elastyczne, ale po upieczeniu okazało się zaskakująco smaczne i chrupiące.
  2. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na około godzinę do lodówki.
  3. Gruszki umyć i obrać. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić w plastry o grubości mniej-więcej pół centymetra.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować w kształt okręgu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układać gruszki w koło, tak by powstało kilka warstw. Na brzegach pozostawić około 2 centymetrów ciasta bez owoców. Gruszki posypać cynamonem.
  5. Zawinąć wolne boki ciasta do góry, jednocześnie zlepiając je ze sobą. Wstawić do piekarnika na około 20 minut (temp. 180°C, grzanie z dołu, pod koniec pieczenia dodaję opcję grzania z góry).
  6. W tym czasie można przygotować sos: wystarczy wymieszać miód i tahini, a orzechy lekko posiekać. Podawać pokrojoną tartę udekorowaną sosem i posypaną orzechami.

tarta-z-gruszkami-2

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zuza
Gość

pyyyszna! uwielbiam takie mokre ciasto 🙂

justyna
Gość

Cudownie wygląda <3

odchudzanie z dietetykiem
Gość

wygląda smakowicie, gruszki to jedne z najlepszych owoców do ciast moim zdaniem 🙂 Na pewno wypróbuję przepis!
Pozdrawiam 🙂

Karolina
Gość

Uwielbiam takie przepisy. Wygląda przepysznie 🙂

Małgosia
Gość

Uwielbiam tarty, a ta wygląda wyjątkowo smakowicie! Jestem w szoku, że to ciasto bez cukru 😀 Wow!

Tomek
Gość

Idealne połączenie 🙂 koniecznie wypróbuję ten przepis