22kilo

Pulpeciki z kurczaka po grecku

Pulpeciki z kurczaka po grecku

1 Comment

Pomidory, feta i czarne oliwki nadają temu niskokalorycznemu daniu śródziemnomorskiego smaku. Cynamon świetnie sprawdza się w roli przyprawy do mięsa. 

Przepis to odchudzona wersja „Keftedes, czyli pulpeciki po grecku” z książki Pascala i Okrasy.

pulpety po grecku

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka (8 zł),
  • 1 cebula (30 gr),
  • pęczek natki pietruszki (2,50 zł),
  • puszka pomidorów krojonych (2,50 zł),
  • pół opakowania sera feta półtłustego lub light (3 zł),
  • dwie łyżki czarnych oliwek, drylowanych i bez nadzienia (mogą być krojone) – ok. 4 zł,
  • 1 żółtko,
  • łyżka mleka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • cynamon i pieprz do przyprawienia,
  • oliwa do smażenia.
  • Do wykonania dania potrzebny będzie też blender.

Całkowity koszt dania: ok. 20 zł. Przepis na 4 porcje.

podsmażanie kotlecików na oliwie

podsmażanie kotlecików na oliwie

Przygotowanie:

  1. Obieram i kroję na dość duże kawałki cebulę i siekam pietruszkę. Następnie rozdrabniam wszystko na jednolitą masę za pomocą blendera.
  2. Połowę masy podsmażam na oliwie, po chwili dodaję pomidory z puszki. Zmniejszam ogień i pozostawiam na chwilę do przesmażenia. Dodaję koncentrat oraz pół szklanki wody, przyprawiam pieprzem. Skręcam ogień do minimum i pozostawiam, żeby sos zgęstniał. od czasu do czasu mieszam.
  3. W czasie gdy sos się gotuje, kroję oliwki w talarki (chyba że kupię już pokrojone). Połowę opakowania sera feta kroję w drobną kostkę. Fetę i oliwki mieszam z mięsem mielonym za pomocą dużej łyżki, dodaję pozostałą mieloną pietruszkę z cebulą, żółtko, odrobinę mleka i przyprawiam cynamonem oraz pieprzem. Mieszam wszystkie składniki do połączenia, ale dość delikatnie – inaczej feta rozpadnie się na czynniki pierwsze.
  4. Gdy masa jest już gotowa, dokładnie myję ręce i lekko spryskuję je olejem. Teraz formują niewielkie, okrągłe pulpety i obsmażam je na oliwie. Gdy mają już mocniejszą konsystencję, przekładam je do sosu i gotuję jeszcze chwilę, aż mięso będzie gotowe. Edit: możecie też przełożyć mięso od razu do sosu i tam je ugotować. Mniej roboty i mniej brudnych naczyń. 
  5. Podaję przybrane pietruszką z warzywami i kuskusem lub z dużą ilością świeżej sałaty z pomidorami polanymi sporą ilością oliwy.

 

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
oj tam oj tam
Gość
oj tam oj tam

ten przepis wydaje się świetny normalnie się głodna zrobiłam 🙂 Wypróbuję w przyszłym tygodniu