22kilo

Kuskus z groszkiem, suszonym pomidorem i tuńczykiem

Kuskus z groszkiem, suszonym pomidorem i tuńczykiem

No Comments

Kolejna prosta sałatka do zabrania do pracy na II śniadanie. Kuskus z groszkiem i suszonym pomidorem ma nieoczywisty smak i jestem pewna, że ta sałatka przypadnie Wam do gustu. 

Niedawno publikowałam na blogu przepis na ekspresową sałatkę do pracy: z kuskusem, fasolą i tuńczykiem z puszki (przepis znajdziesz tutaj). Dzisiejsza sałatka jest wariacja na temat tamtego przepisu – wiecie, jak to jest: w sklepie nie było fasolki, więc musiałam sięgnąć po groszek, w lodówce stały otwarte pomidory, postanowiłam więc je wykorzystać. I tak wyszło, że powstała nowa, bardzo fajna sałatka.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszki kuskus (surowej),
  • puszka groszku,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie,
  • 5 suszonych pomidorów z żurawiną w oleju*,
  • 1 – 2 łyżki oleju z pomidorów
  • pieprz, papryka.

*Kupiłam taki wynalazek w Biedronce, bo zwykłych pomidorów po prostu nie było. Połączenie okazało się jednak bardzo ciekawe. Oczywiście, możecie sięgnąć po same pomidory bez dodatku żurawiny.

Olej, w którym suszyły się pomidory, jest bardzo aromatyczny, nie wylewajcie więc go po zjedzeniu wszystkich pomidorów. Możecie wykorzystać go do dresingu do sałatki lub podać np. z hummusem.

Przygotowanie:

  1. Suchy kuskus wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem do około pół centymetra wyżej niż linia kuskusu. Delikatnie przyprawiam pieprzem i papryką (ale olej z pomidorów posłuży tutaj za główną przyprawę, nie szalejcie więc. Zawsze lepiej doprawić gotową sałatkę, niż użyć za dużo przypraw teraz). Przykrywam talerzykiem i odstawiam na kilka minut.
  2. Puszki otwieram i odsączam nadmiar wody. Tuńczyka rozdrabniam widelcem, dodaję do kaszki kuskus, dodaję również groszek. Wszystko mieszam. Pomidory kroję w cienkie paski, dodaję do sałatki razem z łyżką lub dwiema oleju z pomidorów. Wszystko dokładnie mieszam. Gotowe.

Sałatka jest sycąca i idealnie nadaje się do zabrania do pracy na drugie śniadanie. Można ją jeść od razu, gdy kuskus jest jeszcze ciepły albo na drugi lub trzeci dzień prosto z lodówki. Więcej na temat kuskusu możecie poczytać tutaj.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o