22kilo

Hummus

Hummus

Możliwość komentowania Hummus została wyłączona

Hummus musi być na każdym blogu kulinarnym – tak się mówi. Nie wiem, czy musi, u mnie będzie, bo ostatnio dorwałam ciekawy przepis. 

W ostatniej „Kuchni” pojawił się przepis na hummus w wersji libańskiej – a raczej w jednej z wersji, bo tych jest sporo. Zmianie ulegają dodatki, ale podstawą jest suszona cieciorka i tahini, czyli pasta z prażonych ziaren sezamu. Pastę kupiłam w Makro za niecałe 13zł za opakowanie 400 g. Smakuje jak chałwa w płynie i z pewnością wykorzystam ją również do innych dań niż hummus.

Przygotowanie hummusu nie jest bardzo trudne ani czasochłonne, ale należy zacząć przygotowywać się z odpowiednim wyprzedzeniem, ponieważ cieciorkę najpierw namaczamy w wodzie, potem dość długo gotujemy. Na zdjęciu u góry hummus z chlebkiem pita oraz szaszłykami z mielonej wołowiny.

A teraz, przepis na hummus:

Składniki:

  • 200 g suszonej cieciorki,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 1 cytryna,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra (świeża lub w kulkach), ziele angielskie, cynamon, goździki.

hummus1

Przygotowanie:

  1. Suszoną cieciorką zalewamy na noc wodą. Rano przepłukujemy ją pod bieżącą wodą, wstawiamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 40 – 60 minut, aż ziarna staną się bardzo miękkie. Cieciorkę odcedzamy i – co bardzo istotne – zostawiamy sobie wodę, w której się gotowała na później.
  2. Ostygniętą cieciorkę blendujemy stopniowo dodając wodę z gotowania, aż masa będzie lekka i puszysta. W następnej kolejności dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy – w ilości i składzie według uznania (ziarna kolendry, całe goździki itp. najpierw rozdrabniamy).
  3. Hummus można jeść z pieczywem lub surowymi warzywami (jak dip). Często podaje się go polanego odrobiną oliwy dobrej jakości. Ja podałam hummus z domowym chlebkiem pita.

Uwaga! Blendując hummus uważajcie, by nie przesadzić z ilością wody – hummus nie powinien być płynny. Pamiętajcie też, że chwilę po blendowaniu dodacie sok z cytryny i dość płynną pastę tahini, które dodatkowo rozwodnią jego konsystencję.