22kilo

Kotleciki z białej fasoli

Kotleciki z białej fasoli

Możliwość komentowania Kotleciki z białej fasoli została wyłączona

Świetny pomysł na niedrogi, wegański obiad – kotleciki z białej fasolki. Obiad z puszki to także świetny sposób na nagłe wypadki, gdy w porze posiłku okazuje się, że w domu nie ma nic do jedzenia.  

Już nawet nie pamiętam, do jakiego dania kupowałam białą fasolkę w puszce. Stała tak i stała na półce, aż gdzieś przypadkiem mignął mi przepis na kotleciki z białej fasolki. I chociaż nie przeczytałam tamtego przepisu, to pomysł pozostał i w końcu pewnego dnia postanowiłam go zrealizować. Pisałam kiedyś, jak zmniejszyć ilość spożywanego mięsa (mój tekst znajdziesz tutaj), dziś prezentuję praktyczny przepis na jarskie danie. 1 puszka fasolki starcza na zrobienie około 1,5 porcji. Następnym razem może spróbuję zrobić je z suszonej fasolki.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 szalotka (z tych dużych),
  • spora garść świeżych liści bazylii,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki,
  • sezam do obtoczenia,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę odcedzam z wody i rozgniatam ubijaczką do ziemniaków (ewentualnie można zblendować), dodaję siemię lniane, poszatkowaną drobno cebulkę i bazylię, przyprawiam. Mieszam dokładnie łyżką. Biorę kopiastą łyżkę masy i lekko mokrymi dłońmi roluję równą kulkę, którą następnie lekko rozpłaszczam.
  2. Kotlecik obtaczam w wysypanym na talerzyku sezamie, odkładam na deskę. Na patelni rozgrzewam trochę oliwy i smażę kotleciki z białej fasoli na średnim ogniu – nie ma w nich nic surowego, wystarczy więc, że nabiorą rumianego koloru i trochę temperatury. Wegański obiad już gotowy ;).

  3. Wegetariański obiad VII