22kilo

Dietetyczne placuszki z cukinią i wędzonym łososiem

Dietetyczne placuszki z cukinią i wędzonym łososiem

1 Comment

Uwielbiam warzywne placuszki. Od ich częstszego przygotowywania do niedawna powstrzymywała mnie konieczność smażenia ich w głębokim tłuszczu. Dziś dzielę się z Wami sposobem, by jeść je w bardziej zdrowej wersji

Jeżeli, czy to z powodów zdrowotnych, czy dietetycznych, nie możecie pozwolić sobie na smażenie placuszków w głębokim tłuszczu, zamiast tego po prostu wstawcie je do piekarnika. Uwaga, tak przygotowane placuszki będą miały nieco inny smak, nie będą też tak chrupiące, ale nadal będą pyszne. No i będzie można je jeść bez wyrzutów sumienia. Piec możecie wszystkie placuszki, nie tylko te z podanego niżej przepisu.

Składniki:

  • ok. 10 łyżek mąki razowej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
  • łyżka posiekanych liści kolendry,
  • jogurt grecki,
  • brzuszki z łososia wędzone (można zastąpić płatami z łososia),
  • łyżka oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od umycia, obrania warzyw, następnie trę je na drobnej tarce. Z cukinii odsączam nadmiar wody. Do warzywnej papki dodaję mąkę: zaczynam od pszennej i 5 łyżek razowej, mieszam i dodaję więcej mąki razowej w miarę potrzeb, aż ciasto nabierze gęstej konsystencji. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką oraz posiekanymi świeżymi listkami kolendry. Do ciasta dodaję też olej i sodę oczyszczoną. Odstawiam na kwadrans.
  2. Na blachę wykładam papier do pieczenia i nakładam dużą łyżką placuszki o grubości poniżej centymetra. Wstawiam do rozgrzanego na 190º C piekarnika i piekę przez około 30 minut, aż placuszki będą upieczone w środku. Gdy będą gotowe, będą ładnie odchodzić od papieru do pieczenia (piekę w piekarniku gazowym, w piekarniku elektrycznym z włączonym grzaniem góra-dół albo termoobiegiem będzie zapewne znacznie szybciej).
  3. Placuszki zdobię łyżką jogurtu greckiego, układam kawałek wędzonego łososia i dekoruję świeżymi listkami bazylii. Warzywne placki z łososiem świetnie smakują też na zimno.
  4. Menu dla diabetyka

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Natalia
Gość

osobiście wolę takie placuszki z piekarnika :d Są lżejsze i nie obciążają żołądka. Świetny pomysł na podanie ich z łososiem