Przygotowanie niskokalorycznego i smacznego deseru nie jest proste. Ciasteczka z dynią są jednak żywym dowodem na to, że wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jeść zdrowo, smacznie i dietetycznie.
Do przygotowania deseru wykorzystałam puree z dyni z tego przepisu. Miseczka zmielonej na gładko dyni (resztka z obiadu) wystarczyła na przygotowanie 6 ciasteczek. Dzięki wykorzystaniu mąki gryczanej ciasteczka są bezglutenowe.
Składniki:
- miseczka puree z dyni (ok. 165g),
- 70 g mąki gryczanej,
- jajko,
- łyżka miodu,
- proszek do pieczenia,
- do przyozdobienia: serek homogenizowany, pseudo-syrop dyniowy.
Przygotowanie:
1. Do dyni dodaję mąkę i energicznie mieszam łyżką. Konsystencją bardziej przypomina pastę niż ciasto.
2. Oddzielam żółtko od białka. Żółtko dodaję do masy, białko ubijam i też dodaję do masy – teraz mieszam delikatnie. dodaję łyżkę miodu i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
3. Gęstą i zwartą masę nakładam do silikonowych foremek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10 – 15 minut. Gdy ciasteczka przestygną można udekorować je serkiem waniliowym i pseudo-syropem z dyni. Bez serka świetnie nadadzą się do zabrania do pracy/szkoły.
[…] Korzenny, dyniowy syrop nada się także do ozdoby babeczek z dynią. […]
Bardzo chętnie wykorzystam ten przepis!!! Tym bardziej, że jest bez cukru i z dynią!! Pozdrawiam i prosze o więcej inspiracji 🙂
A czy ta make mogę zastąpić zwykła Przenna?bo nie przepadał za gryczana…
Myślę,że nie będzie problemu. Na blogu jest też przepis na ciasteczka dyniowo-pomarańczowe z mąki pszennej (razową mozesz spokojnie zamienić na zwykłą).