22kilo

Ciasteczka z dynią bez cukru i glutenu

Ciasteczka z dynią bez cukru i glutenu

4 komentarze

Przygotowanie niskokalorycznego i smacznego deseru nie jest proste. Ciasteczka z dynią są jednak żywym dowodem na to, że wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jeść zdrowo, smacznie i dietetycznie.

Do przygotowania deseru wykorzystałam puree z dyni z tego przepisu. Miseczka zmielonej na gładko dyni (resztka z obiadu) wystarczyła na przygotowanie 6 ciasteczek. Dzięki wykorzystaniu mąki gryczanej ciasteczka są bezglutenowe.

Składniki:

  • miseczka puree z dyni (ok. 165g),
  • 70 g mąki gryczanej,
  • jajko,
  • łyżka miodu,
  • proszek do pieczenia,
  • do przyozdobienia: serek homogenizowany, pseudo-syrop dyniowy.

składniki na ciasteczka z dynią

Przygotowanie:

1. Do dyni dodaję mąkę i energicznie mieszam łyżką. Konsystencją bardziej przypomina pastę niż ciasto.

2. Oddzielam żółtko od białka. Żółtko dodaję do masy, białko ubijam i też dodaję do masy – teraz mieszam delikatnie. dodaję łyżkę miodu i pół łyżeczki proszku do pieczenia.

3. Gęstą i zwartą masę nakładam do silikonowych foremek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10 – 15 minut. Gdy ciasteczka przestygną można udekorować je serkiem waniliowym i pseudo-syropem z dyni. Bez serka świetnie nadadzą się do zabrania do pracy/szkoły.

ciastka z dynią

 

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
trackback

[…] Korzenny, dyniowy syrop nada się także do ozdoby babeczek z dynią. […]

Dominika Futyma
Gość

Bardzo chętnie wykorzystam ten przepis!!! Tym bardziej, że jest bez cukru i z dynią!! Pozdrawiam i prosze o więcej inspiracji 🙂

Basia
Gość

A czy ta make mogę zastąpić zwykła Przenna?bo nie przepadał za gryczana…