Czy można dynię dodać do kawy? No niby tak, przecież każda szanująca się kawiarnia częstuje nas takową w okresie jesienno-zimowym. No ale jak włożyć dynię do kawy? No jak?
Robiąc syrop z dyni albo – w moim przypadku – pseudo-syrop z dużą ilością przypraw korzennych i łyżeczką cukru. Dodaje pysznego smaku kawie, a tym, którzy słodzą, pomoże wyeliminować cukier. Dlaczego PSEUDO-syrop? No cóż, konsystencją przypomina raczej dżem. Dżem do kawy.
Składniki:
- pół szklanki puree z dyni
- płaska łyżeczka cynamonu,
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- płaska łyżeczka imbiru (chyba że dodałaś świeżego imbiru do puree)
- łyżeczka brązowego cukru.
- pół szklanki wody.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę i wsyp do niej przyprawy. Skręć na najmniejszy ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie pozostaw na kwadrans do przestygnięcia.
- Odcedź przyprawy lub delikatnie zlej wodę z garnka. Ponownie zagotuj, tym razem dodając puree z dyni oraz cukier. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż osiągniesz jednolitą konsystencję.
Taki syrop wzbogaca smak każdej kawy i pozwala poczuć się jak w sieciowej kawiarni. Do tak przygotowanej kawy nie potrzebujesz już ciasteczka!
Dodawaj do kawy w małej ilości. Nadmiar pseudo-syropu z dyni możesz zamknąć w słoiku i przechowywać jak dżem.
Korzenny, dyniowy syrop nada się także do ozdoby babeczek z dynią.
[…] 4. Przełóż dynię do naczynia i zblenduj dokładnie. Pod koniec dodaj stary świeży imbir. Możesz podawać do obiadu zamiast ziemniaków. (Od razu „kradnę” poł szklanki puree na pseudo-syrop z dyni). […]
Nigdy bym nie przypuszczała, że kawa z dynia będzie taka dobra 🙂
[…] Po trzecie – zastępuj. Zamiast dodawać do wszystkiego białego cukru, skup się na jego bardziej zdrowych zamiennikach. Możesz wybrać np. cukier trzcinowy, a smak herbaty poprawiać miodem lub dżemem (herbata z miodem i cytryną to mój najlepszy sposób na przeziębienie). Nieco trudniej jest zastąpić cukier w kawie – tutaj mogę polecić pseudo-syrop z dyni. […]