22kilo

Ciasteczka owsiane z resztek owsianki

Ciasteczka owsiane z resztek owsianki

2 komentarze

Jeżeli czasem zdarza się Wam nagotować za dużo owsianki, ten przepis jest dla Was. Pozwala w szybki i kreatywny sposób spożytkować resztki ze śniadania. Ciasteczka owsiane z resztek są naprawdę wyśmienite, a do tego proste w przygotowaniu i zdrowe. Czyli same plusy!

Pomysł zaczerpnęłam z książki „Życie Zero Waste” Katarzyny Wągrowskiej, o której pisałam kiedyś tutaj.

Przygotowanie

To, w jaki sposób przygotujecie ciasteczka zależy od tego, ile owsianki po śniadaniu Wam zostało.
Jeżeli macie niewiele owsianki, dodajcie do owsianki suchych płatków owsianych do otrzymania bardziej stałej konsystencji – takiej, z której będziecie w stanie ulepić kulki. Dodajcie kopiastą łyżkę masła. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Lepcie w rękach kulki większe od orzecha włoskiego i układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozpłaszczcie każdą kulkę ręką do grubości około pół centymetra.
Gdy macie więcej owsianki, dodajcie do niej jajko (lub dwa jajka, jeżeli będzie to potrzebne) oraz łyżkę masła, a następnie dodajcie suchych płatków owsianych do otrzymania pożądanej konsystencji. Następnie lepcie ciasteczka tak samo jak w wersji poniżej.
Ciastka pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.

Jak jeszcze ulepszyć ten przepis?

Zamiast masła możecie użyć masła orzechowego.
Spokojnie możecie używać owsianki z dodatkami, np. rozmiękczonymi w czasie gotowania owocami.
Możecie też do masy na ciasteczka dodać bakalie i/lub kakao.
Zamiast dosypywać płatków owsianych, możecie też użyć płatków orkiszowych, jaglanych itp.
Możecie też dodać swoje ulubione słodziwo, cukier, cukier brązowy, ksylitol czy miód.
Ciasteczka są znacznie bardziej nęcące od owsianki w misce, ten przepis może więc się sprawdzić w przypadku małych niejadków. jeżeli jeszcze nie przygotowywaliście owsianki, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KalinaBart Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Bart
Gość
Bart

pieczemy w jakiej temperaturze?