22kilo

Ciasteczka dyniowo-pomarańczowe

Ciasteczka dyniowo-pomarańczowe

3 komentarze

Tak, wiem, przepis na ciasteczka z dyni już był. Ale ja nie poprzestałam w moich kulinarnych poszukiwaniach i przygotowałam kolejną porcję ciasteczek – tym razem również bez cukru, ale za to z ładnym przybraniem.

Korzenne przyprawy, dynia i przede wszystkim skórka pomarańczowa nadają ciasteczkom niezwykłego smaku. Dobrze pasuje do nich serek śmietankowy, który nadaje im świeżości.

Składniki:

  • 500 g musu z dyni,
  • pomarańcza (sok + skórka),
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • przyprawy korzenne: po łyżeczce świeżego imbiru, mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej.

Do przybrania:

  • serek Apetina serek naturalny,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • kilka kropel soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Mus z dyni przygotowany zgodnie z tym przepisem mieszam ze szklanką mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Mieszam dokładnie dużą drewnianą łyżką, dodaję przyprawy, następnie wlewam olej.
  2. Gotuję wodę i wrzątkiem parzę całą pomarańczę. Na tarce ścieram jej skórkę. Na małym ogniu podsmażam skórkę pomarańczową – dodaję kilka kropel soku z cytryny, płaską łyżeczkę cukru trzcinowego i i łyżkę wody. Czekam aż płyn odparuje i często mieszam. Następnie – gdy skórka zrobi się lekko karmelizowana i sztywna – pozostawiam do ostygnięcia.
  3. Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję do ciasta. Dodaję też żółtko, a na koniec mieszam delikatnie z ubitym na sztywno białkiem. Rozkładam do foremek na muffinki i piekę przez 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celcjusza. Ciastka będą lekko wilgotne, ponieważ dynia jest mokra i ciężka, a stanowi większość ciasta.
  4. Ostudzone babeczki smaruję serkiem Apetina (na porcję 12 ciasteczek zużyłam około połowy opakowania) i dekoruję przygotowaną skórką pomarańczową.

Ten przepis bierze udział w akcji  Dania z serkami kremowymi

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
foodmania
Gość

uwielbiam dyniowe słodkości!

gin
Gość

Mmm, musiały być pyszne 🙂

Głodomór
Gość
Głodomór

Ciekawe czy można zrobić racuchy dyniowe? Pani Kalino czekam na przepis.