Tak, wiem, przepis na ciasteczka z dyni już był. Ale ja nie poprzestałam w moich kulinarnych poszukiwaniach i przygotowałam kolejną porcję ciasteczek – tym razem również bez cukru, ale za to z ładnym przybraniem.
Korzenne przyprawy, dynia i przede wszystkim skórka pomarańczowa nadają ciasteczkom niezwykłego smaku. Dobrze pasuje do nich serek śmietankowy, który nadaje im świeżości.
Składniki:
- 500 g musu z dyni,
- pomarańcza (sok + skórka),
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka mąki pszennej razowej,
- 1 jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- przyprawy korzenne: po łyżeczce świeżego imbiru, mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej.
Do przybrania:
- serek Apetina serek naturalny,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- kilka kropel soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Mus z dyni przygotowany zgodnie z tym przepisem mieszam ze szklanką mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Mieszam dokładnie dużą drewnianą łyżką, dodaję przyprawy, następnie wlewam olej.
- Gotuję wodę i wrzątkiem parzę całą pomarańczę. Na tarce ścieram jej skórkę. Na małym ogniu podsmażam skórkę pomarańczową – dodaję kilka kropel soku z cytryny, płaską łyżeczkę cukru trzcinowego i i łyżkę wody. Czekam aż płyn odparuje i często mieszam. Następnie – gdy skórka zrobi się lekko karmelizowana i sztywna – pozostawiam do ostygnięcia.
- Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję do ciasta. Dodaję też żółtko, a na koniec mieszam delikatnie z ubitym na sztywno białkiem. Rozkładam do foremek na muffinki i piekę przez 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celcjusza. Ciastka będą lekko wilgotne, ponieważ dynia jest mokra i ciężka, a stanowi większość ciasta.
- Ostudzone babeczki smaruję serkiem Apetina (na porcję 12 ciasteczek zużyłam około połowy opakowania) i dekoruję przygotowaną skórką pomarańczową.
Ten przepis bierze udział w akcji
uwielbiam dyniowe słodkości!
Mmm, musiały być pyszne 🙂
Ciekawe czy można zrobić racuchy dyniowe? Pani Kalino czekam na przepis.