22kilo

Sałatka guacamole

Sałatka guacamole

Możliwość komentowania Sałatka guacamole została wyłączona

We wpisie na temat tłuszczy podczas diety pisałam, że jednym ze źródeł dobrych tłuszczy jest awokado. Ten przepis to świetny sposób na włączenie awokado do codziennej diety. 

Ta sałatka robiona jest z przepisu na guacamole, z tą różnicą, że nie rozdrobniłam awokado widelcem: chciałam, żeby miało postać sałatki, a nie pasty idealnej do tortilli.

Awokado musi być miękkie, naciśnij palcem lekko przy końcówce – skórka powinna zaginać się do środka.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z połowy limonki (ewentualnie z ćwiartki cytryny),
  • odrobina ostrej papryczki,
  • pomidor średniej wielkości.

Porcja dla dwóch osób.

sałatka guacamole

Przygotowanie:

  1. Sałatka z guacamole fajnie wygląda podana w wydrążonym owocu. Dlatego delikatnie rozkrawam owoc wzdłuż osi pionowej naokoło pestki, następnie przekręcam go – obie połowy powinny odskoczyć od siebie. Teraz dość delikatnie za pomocą łyżeczki usuwam miąższ owocu. Wyciągam go partiami, ponieważ i tak będę później kroić wnętrze.
  2. Gdy awokado jej już obrane, kroję miąższ w kostkę i wrzucam do miski. Z połowy limonki wyciskam sok i łączę go z bardzo drobno pokrojoną ostrą suszoną papryczką. Ja dodałam dosłownie mniej niż pół szczypty, a danie i tak było mocno ostre. Dostosuj ilość papryczki do jej mocy oraz własnych upodobań.
  3. Sok dolewam do awokado i potrząsam miską tak, żeby dokładnie pokryć cały owoc. Ten krok jest niezbędny – bez soku z cytryny lub limonki awokado szybko ciemnieje (dlatego też nie trzymamy go w metalowej misce). Poza tym ten dodatek nadaje sałatce ciekawego posmaku.
  4. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę pomidora. Staram się, by było go mniej więcej tyle samo, co awokado. Sałatkę podaję w łódeczkach z awokado.

sałatka guacamole