We wpisie na temat tłuszczy podczas diety pisałam, że jednym ze źródeł dobrych tłuszczy jest awokado. Ten przepis to świetny sposób na włączenie awokado do codziennej diety.
Ta sałatka robiona jest z przepisu na guacamole, z tą różnicą, że nie rozdrobniłam awokado widelcem: chciałam, żeby miało postać sałatki, a nie pasty idealnej do tortilli.
Awokado musi być miękkie, naciśnij palcem lekko przy końcówce – skórka powinna zaginać się do środka.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z połowy limonki (ewentualnie z ćwiartki cytryny),
- odrobina ostrej papryczki,
- pomidor średniej wielkości.
Porcja dla dwóch osób.
Przygotowanie:
- Sałatka z guacamole fajnie wygląda podana w wydrążonym owocu. Dlatego delikatnie rozkrawam owoc wzdłuż osi pionowej naokoło pestki, następnie przekręcam go – obie połowy powinny odskoczyć od siebie. Teraz dość delikatnie za pomocą łyżeczki usuwam miąższ owocu. Wyciągam go partiami, ponieważ i tak będę później kroić wnętrze.
- Gdy awokado jej już obrane, kroję miąższ w kostkę i wrzucam do miski. Z połowy limonki wyciskam sok i łączę go z bardzo drobno pokrojoną ostrą suszoną papryczką. Ja dodałam dosłownie mniej niż pół szczypty, a danie i tak było mocno ostre. Dostosuj ilość papryczki do jej mocy oraz własnych upodobań.
- Sok dolewam do awokado i potrząsam miską tak, żeby dokładnie pokryć cały owoc. Ten krok jest niezbędny – bez soku z cytryny lub limonki awokado szybko ciemnieje (dlatego też nie trzymamy go w metalowej misce). Poza tym ten dodatek nadaje sałatce ciekawego posmaku.
- Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę pomidora. Staram się, by było go mniej więcej tyle samo, co awokado. Sałatkę podaję w łódeczkach z awokado.
Najnowsze komentarze