Stara, dobra, polska czerwona kapusta z egzotycznymi dodatkami: grejpfrutem i owocem granatu, posypana jeszcze dodatkowo prażoną w piekarniku cieciorką. Po prostu pyszna, a do tego aromatyczna i sycąca. Idealna na jesień.
Takie połączenia smakowe – kapusta z owocami – to nie do końca moja bajka i sama na pewno nie wpadłabym na taki pomysł. Taką sałatkę wymyśliła natomiast Dominika Wójciak – właśnie z jej Warzywa przepis pochodzi, chociaż trochę go zmieniłam: przede wszystkim zastąpiłam soczewicę ciecierzycą. A ponieważ nie miałam w domu orzechów, cieciorkę podprażyłam, żeby coś przyjemnie chrupało. Efekt okazał się świetny. Zresztą już wcześniej używałam takiej prażonej cieciorki: tutaj znajdziecie przepis.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki,
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina,
- niewielki grejpfrut,
- 1/2 owocu granatu,
- 1 łyżka kremu balsamicznego (nie mylić z octem balsamicznym),
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Łyżkę oliwy i sosu sojowego połącz w miseczce. Cieciorkę przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj dokładnie. Wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i praż w piekarniku przez 20 minut w 200°C (grzanie góra-dół). W efekcie cieciorka powinna być chrupiąca z zewnątrz i lekko miękka w środku.
- Kapustę cienko pokrój, posyp szczyptą soli i polej octem. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
- W tym czasie wyfiletuj grejpfruta (czyli wytnij miąższ pozbywając się gorzkiej skórki) – jeśli kawałki grejpfruta są naprawdę duże, podziel je na 2 lub 3 mniejsze części. Z połówki granatu wyciągnij pestki. Dodaj owoce do kapusty.
- W osobnej miseczce wymieszaj dressing: oliwę, krem balsamiczny oraz miód. Polej sałatkę, dodaj soli i pieprzu do smaku. Możesz także doprawić odrobiną soku z cytryny.
Super przepis, uwielbiam cieciorkę na pewno wypróbuję 🙂
Ciekawe połączenie, ale jakoś nie przepadam za czerwoną kapustą, chyba złe wspomnienia z dzieciństwa 🙂
Tak czy siak, bardzo polecam posypkę z cieciorki. Dla mnie to było dużym kulinarnym odkryciem
Czerwona sałatka? Świetny pomysł