22kilo

Pieczona cieciorka z olejem rzepakowym

Pieczona cieciorka z olejem rzepakowym

Możliwość komentowania Pieczona cieciorka z olejem rzepakowym została wyłączona

Prosty przepis na zdrową przekąskę, idealną jeżeli jesteście na diecie lub po prostu macie ochotę na coś zdrowego. 

Podobną cieciorkę przygotowałam już jako posypkę do sałatki z jarmużem i grejpfrutem, ale wydaje mi się, że ten pomysł jest na tyle fajny, że zasługuje na osobny wpis. Na diecie często brakuje nam zdrowej alternatywy dla chipsów czy solonych orzeszków ziemnych. Proszę, oto jest.

Nie martwcie się obecnością tłuszczu w przepisie. Po pierwsze, nie ma go zbyt wiele, po drugie – olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko możecie jeść go bez wyrzutów sumienia, ale wręcz powinniście włączyć go do Waszej codziennej diety.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej cieciorki,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka sosu terijaki.

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę namoczyć na noc w wodzie, gotować w świeżej wodzie przez 30 – 40 minut aż zmięknie. Żeby gotowanie trwało krócej, do wody możecie dodać szczyptę soli oczyszczonej.
  2. Odcedzoną i osuszoną cieciorkę wrzucam do miski, dodaję sos terijaki i olej rzepakowy, dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 200°C przez 20 minut, aż stanie się rumiana i chrupiąca (niektóre ziarenka popękają). Podaję zimną.

logo-pokochaj-olej-rzepakowy