22kilo

Marchewka dla dziecka (od 5. miesiąca)

Marchewka dla dziecka (od 5. miesiąca)

Możliwość komentowania Marchewka dla dziecka (od 5. miesiąca) została wyłączona

Przepis na pierwszy posiłek dla dziecka: prosty, zdrowy i – oby! – smaczny. 

Wiele przemawia za tym, by na pierwszy posiłek dla dziecka wybrać marchewkę: jest słodka, smaczna, prosta w obróbce oraz nie traci wartości odżywczych podczas gotowania. Więcej na temat tego, jak rozpocząć podawanie jedzenia dziecku możesz przeczytać tutaj oraz pod przepisem.

Składniki (na jedną porcję):

  • 1 średnia marchewka,
  • 1 – 2 łyżki przegotowanej wody,
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub masła (później).

Przygotowanie:

  1. Marchewkę dokładnie myję szczoteczką, obieram i jeszcze raz spłukuję pod bieżącą wodą, Kroję w cienkie plastry i gotuję przez około 15 minut na parze: można w tym celu wykorzystać parowar lub nalać wodę do garnka i postawić na nim metalową miskę (tak, by miska nie była zamoczona w wodzie).
  2. Gdy marchewka jest miękka na tyle, by można było ją przetrzeć przez sito, przestajemy gotować (by to sprawdzić po prostu przecedź odrobinę przez sito). Nad miską ustawiam plastikowe sito o drobnych oczkach, przelewam całą rozgotowaną marchewkę i za pomocą łyżki przeciskam warzywo przez otwory. W efekcie powstaje jednolita papka.
  3. Do masy dodaję odrobinę wody – papka powinna mieć półpłynną konsystencję. W takiej formie powinna być bardziej przyjazna dla żołądka dziecka, nie mówiąc już o tym, że taką rzadką papkę po prostu łatwiej mu ściągnąć z łyżeczki. Kiedy dziecko zaakceptuje już samą marchewkę, po kilku dniach należy zacząć dodawać do niej tłuszcz (oliwę lub masło).
marchewka 2

Pełna porcja, czyli 100 g marchewki z łyżeczką oliwy i 2 – 3 łyżkami przegotowanej wody

Każda mądra książka na temat żywienia dzieci nieco różni się tym, ile pokarmu wprowadzać, kiedy i w jaki sposób. Ja postanowiłam posłuchać się Tracy Hoggs (Zaklinaczka Dzieci. Jak rozwiązywać problemy wychowawcze) – jej rady co do spania dziecka bardzo mi pomogły, mogłabym wręcz powiedzieć, że odmieniły moje życie; dlaczego więc nie miałabym jej posłuchać także w kwestii żywienia? Szczególnie, że jest jedyną znaną mi osobą, która dokładnie opisuje jak przeskoczyć z jednego do trzech posiłków dziennie.

Hoggs proponuje, żeby podawać dziecku pierwszy stały posiłek na II śniadanie, ponieważ pierwsze karmienie to podanie piersi (ma to sens: dziecko po nocy jest głodne, a na pierś nie musi czekać). Tak więc po pierwszej drzemce w ciągu dnia podajemy posiłek – zaczynamy od dwóch, trzech łyżeczek pierwszego dnia, kolejnego podajemy o łyżeczkę lub dwie więcej, następnie podajemy dziecku całą porcję. Jeżeli dziecko jest nadal głodne dokarmiamy je piersią. Ten sam produkt podajemy dziecku przez tydzień (większość lekarzy/dietetyków sugeruje by robić to przez 4 dni. Możecie po tych kilku dniach dodać do marchewki tłuszcz – będzie niewielkie urozmaicenie), potem przesuwamy go na obiad, a rano zaczynamy znowu podawać nowy produkt, np. kleik. Po kolejnym tygodniu marchewka wędruje na kolację, kleik na obiad, a na śniadanie podajemy kolejny produkt itd.