22kilo

Produkt marca: parowar

Produkt marca: parowar

Możliwość komentowania Produkt marca: parowar została wyłączona

Proste, zdrowe i dietetyczne gotowanie – to zalety używania parowaru. Kilka słów na temat tej niezwykle prostej techniki gotowania.

Początkowo cykl „Produkt miesiąca” miał obejmować produkty spożywcze. Jednak po niedawnej publikacji wpisu na podstawowy przepis na kurczaka z parowaru, który cieszył się sporym powodzeniem, stwierdziłam, że gotowanie na parze jest tematem, któremu warto poświęcić więcej uwagi.

Zasada działania parowaru jest bardzo prosta – trzeba doprowadzić wodę do wrzenia, ustawić między wodą a nakrywką jakieś naczynie i na tym naczyniu położyć produkty spożywcze, które chcemy ugotować. Para wodna robi resztę. Do gotowania możemy użyć specjalnych parowarów: elektrycznych lub garnkowych (posiadam oba), ale możemy też zwykły garnek przykryć gazą lub metalową siatką i na niej przygotowywać smaczne posiłki. Moja babcia w ten sposób przygotowywała swoje słynne kluski parowane, a naciąganie gazy na garnek było jednym z najcięższych punktów ich przygotowania. Dziś mamy łatwiej.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest super – mówiąc krótko – i zawsze wszystkim bardzo je polecam. Dlaczego?

Jest niesłychanie szybkie i proste – elektryczne parowary zazwyczaj składają się z kilku pieter i/lub komór. Dzięki temu możemy spokojnie przygotować cały obiad w jednym naczyniu: do jednej przegrody wkładamy ziemniaki, do drugiej warzywa, do trzeciej mięso i czekamy, aż wszystkie składniki będą gotowe. Parowar to świetne narzędzie dla… kiepskich i roztrzepanych kucharzy i wymaga niewielkiej wprawy – należy tylko nauczyć się, ile czasu przygotowują się poszczególne produkty. Na przykład ugotowanie ziemniaków zajmie znacznie dłużej niż przygotowanie kurczaka albo ryby, dlatego to właśnie od nich zaczynamy gotowanie.

Nigdy niczego nie przypalisz – gotowanie na parze to jedyny znany mi sposób termicznej obróbki żywności, którego nie trzeba kontrolować: parą wodną po prostu nie możemy niczego przypalić. Trudno też coś rozgotować, dlatego to świetne narzędzie dla roztrzepanych kucharzy i tych, którzy maja wiele obowiązków na głowie.

Ale uwaga: możemy przypalić sam parowar, jeżeli skończy się gotująca woda. Elektryczne parowary zazwyczaj mają wbudowane wskaźniki, te „garnkowe” trzeba sprawdzać na oko.

kurczak z paarowaru2

garnek do gotowania na parze

Gotowanie na parze jest zdrowe, ponieważ umożliwia przygotowanie mięsa całkowicie bez tłuszczu – zresztą nie tylko mięsa. W moim parowarze jest jedna przegroda z płaskim dnem, bez dziurek – można przygotować w niej np. jajecznicę. To świetna wiadomość dla wszystkich na diecie. Jeżeli chodzi o warzywa, te przygotujemy bez soli – tak po prawdzie, to nawet nie byłoby kiedy jej dosypać (solenie wody, którą gotujemy na parę, mijałoby się z celem, ponieważ sól tylko osiadałaby w naczyniu).

Produkty przygotowane na parze są też zwyczajnie smaczniejsze, ponieważ nie przesuszamy ich w czasie gotowania. Mięsa są soczyste, a warzywa pełne smaku, koloru i zapachu.

Jedzenie nie rozpada się – para gotuje w sposób delikatny, dlatego nawet klopsiki o luźnej konsystencji nie rozpadną się nam podczas gotowania. Dzięki temu nasze posiłki stają się nie tylko zdrowsze, ale również bardziej estetyczne.

Typy parowarów, ich wady i zalety

Tak jak pisałam wyżej, możemy stworzyć własny parowar ze zwykłego garnka i kawałka gazy. Na rynku istnieje jednak wiele gotowych rozwiązań, w rożnych wariantach (także cenowych).

Garnki parowarowe mogą być wyposażone w specjalną wkładkę do gotowania na parze – moja jest szklana, przezroczysta i odpowiednia do postawienia na gorze garnka (dzięki czemu doskonale widzę produkty podczas gotowania). Wkładka może mieć też postać metalowego koszyczka umocowywanego w środku. W dolnym zbiorniku garnka możemy gotować samą wodę, ale także coś ugotować, np. warzywa do obiadu lub ziemniaki. Ze względu na wygodę nie gotowałabym tam natomiast rzeczy, które trzeba często mieszać (np. makaronu) albo co chwila sprawdzać ich miękkość. Jest to mało wygodne, ponieważ najpierw za każdym razem musimy usunąć pojemnik z rzeczami gotującymi się na parze.

Taki garnek parowy jest dla mnie wygodniejszy do mycia niż ten elektryczny, dlatego używam go, kiedy gotuję na parze tylko jedną rzecz (powierzchnia gotowania nie jest zbyt wielka).

DSCN0579

parowar elektryczny. Tutaj rozstawiony tylko z jednym „piętrem”.

Do przygotowania całego posiłku lepiej – w mojej opinii – sprawdza się parowar elektryczny, ze swoimi podziałami na strefy, o których pisałam wyżej. Mogę tam wstawić cały obiad na raz i nawet wyjść z kuchni, ewentualnie co jakiś czas sprawdzając poziom wody. W takim parowarze woda gotuje też się szybciej – powierzchnia grzewcza jest większa, szersza, a woda ma nieco mniejszy poziom, parę uzyskuje się więc niemal natychmiast. Dodatkowo, parowary elektryczne mają dodatkowe bajery, takie jak timer, możliwość utrzymywania stałej temperatury, żeby obiad nie wystygł, specjalne pojemniki do gotowania ryżu, przygotowywania deserów itp.

Do gotowania na parze najlepiej nadają się rzeczy, które przygotujemy szybko, jak ryby, piersi z kurczaka, warzywa – świeże i mrożone. Raczej nie jest to miejsce, w którym przygotujemy szynkę czy kotlety schabowe. Poniżej podaję kilka przepisów na dania z parowaru: