Dzisiejszy dzień rozpoczął się w temperaturze -16ºC. Ale gęsta od przypraw oliwa wyglądem przypominająca rozpuszczoną czekoladę i aromat ciepłych przypraw korzennych sprawiły, że to był dobry dzień. Łosoś z pieczonymi warzywami w korzennych przyprawach to danie rozgrzewające i piękne. Pyszne, pieczone warzywa idealnie pasowały do przygotowanego na parze łososia. Danie było przyjemnie ciepłe, rozgrzewające i zwyczajnie pyszne: no i oczywiście zdrowe i dietetyczne.
Nie bójcie się jeść czosnku – ten pieczony ma przyjemny, delikatny smak – temperatura neutralizuje jego ostrość. Za to czosnek jest zdrowy i chroni nas przed chorobami, co w tej nieciekawej aurze jest dodatkową zaletą.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 dzwonki z łososia,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka kaparów w zalewie,
- odrobina soli,
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kilka ząbków czosnku,
- pół czerwonej papryki,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Zaczynam od przygotowania warzyw. Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w grube na 0,5 cm i szerokie na 1 cm paski, cebulę w plastry, czosnek tylko obieram ze skórki. Przekładam do miski. W miseczce mieszam oliwę z cynamonem, kurkumą i 1 łyżeczką imbiru, dodaję odrobinę soku z cytryny, mieszam.
- Warzywa zalewam marynatą i mieszam, aby oliwa dokładnie pokryła wszystkie warzywa. Wstawiam do pieca rozgrzanego na 200ºC na 25 – 40 minut – czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzyw oraz piekarnika. Warzywa raz czy dwa należy przemieszać i sprawdzać co jakiś czas. Po wbiciu widelca powinny być miękkie.
- Łososia dokładnie myję, oprószam solą i imbirem. Przekładam do garnka parowego, układam na wierzchu odciśnięte z zalewy kapary. Gotuję ok. 25 minut: ponownie, w zależności od grubości kawałka.
- Rybę podaję z warzywami.
Przepraszam za niską jakość zdjęcia, ale musiałam zrobić je telefonem.
Najnowsze komentarze