Ten przepis – prosto z Gotuj z Julią Julii Child – jest niezwykle prosty i łatwy do wykonania. Ta zupa nie wymaga dodawania wywaru z warzyw czy kurczaka, dzięki czemu lista składników zdecydowanie się zmniejsza.
To lekka, wiosenna zupa, do której przygotowania wystarczy 30 – 40 minut. Idealna na pierwsze danie lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 szklanki pokrojonego pora (czyli 1,5 całego pora),
- 3 szklanki pokrojonych ziemniaków (3 – 4 średnie sztuki),
- 1,5 litra wody,
- sól i inne przyprawy do smaku (u mnie pieprz czarny i gałka muszkatołowa),
- do podania: łyżka prażonego sezamu i kilka kawałków świeżego pora.
Przygotowanie:
- Zaczynam od pora – odkrawam liście i korzenie, resztę warzywa przekrawam na pół i jeszcze na pół. Dokładnie myję wszystkie części, żeby wypłukać piasek, który mógł dostać się między liście. Pora kroję w dość duże plastry, wrzucam do garnka. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję 20 – 30 minut pod przykryciem (przechylona pokrywka, zostawiam zupie możliwość odparowania nadmiaru wody). Na początku doprawiam szczyptą soli.
- Gdy warzywa są już miękkie blenduję masę na gładki krem. Smakuję i doprawiam pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przelewam do miseczek (lub talerzy głębokich), dekoruję uprażonym na suchej patelni sezamem oraz pokrojonym w cienkie piórka porem – to doda smaku tej delikatnej zupie.
Najnowsze komentarze