22kilo

Krem z pora – najłatwiejszy i najszybszy przepis

Krem z pora – najłatwiejszy i najszybszy przepis

Możliwość komentowania Krem z pora – najłatwiejszy i najszybszy przepis została wyłączona

Ten przepis – prosto z Gotuj z Julią Julii Child – jest niezwykle prosty i łatwy do wykonania. Ta zupa nie wymaga dodawania wywaru z warzyw czy kurczaka, dzięki czemu lista składników zdecydowanie się zmniejsza. 

To lekka, wiosenna zupa, do której przygotowania wystarczy 30 – 40 minut. Idealna na pierwsze danie lub przekąskę w ciągu dnia.

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 szklanki pokrojonego pora (czyli 1,5 całego pora),
  • 3 szklanki pokrojonych ziemniaków (3 – 4 średnie sztuki),
  • 1,5 litra wody,
  • sól i inne przyprawy do smaku (u mnie pieprz czarny i gałka muszkatołowa),
  • do podania: łyżka prażonego sezamu i kilka kawałków świeżego pora.

krem z pora2

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od pora – odkrawam liście i korzenie, resztę warzywa przekrawam na pół i jeszcze na pół. Dokładnie myję wszystkie części, żeby wypłukać piasek, który mógł dostać się między liście. Pora kroję w dość duże plastry, wrzucam do garnka. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję 20 – 30 minut pod przykryciem (przechylona pokrywka, zostawiam zupie możliwość odparowania nadmiaru wody). Na początku doprawiam szczyptą soli.
  2. Gdy warzywa są już miękkie blenduję masę na gładki krem. Smakuję i doprawiam pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przelewam do miseczek (lub talerzy głębokich), dekoruję uprażonym na suchej patelni sezamem oraz pokrojonym w cienkie piórka porem – to doda smaku tej delikatnej zupie.