22kilo

Czekoladowe ciasto ze śliwkami na Dzień Chłopaka

Czekoladowe ciasto ze śliwkami na Dzień Chłopaka

2 komentarze

Czekoladowe ciasto ze śliwkami o intensywnym smaku, po prostu pyszne. Smakowało obu moim chłopakom – i temu dużemu, i Małemu. Zachęcam Was do przygotowania go dzisiaj – istnieje spora szansa, że składniki i tak macie w domu. 

Niedawno znalazłam ten przepis w „Kuchni. Magazynie dla Smakoszy” (nr 08/2014) i od tego czasu skorzystałam już z niego wiele razy. Ten przepis bazowy na ciasto ucierane świetnie sprawdza się w wielu rolach i znakomicie nadaje się do eksperymentów. Podawałam je już w wersji z rożnymi owocami, z przyprawami korzennymi, czy – jak w tym wypadku – z dodatkiem kakao. Bardzo podoba mi się w nim krótka lista składników oraz naprawdę prosty sposób przygotowania.

czekoladowe-ciasto-ze-sliwkami-2

czekoladowe-ciasto-ze-sliwkami

Jeżeli chcesz szybko przygotować coś słodkiego dla swojego chłopaka, ten deser jest idealny. Bardzo intensywnie czekoladowy, z małą ilością cukru – więc bardziej zdrowy. Zdecydowałam się jednak na użycie zwykłej białej mąki: to w końcu deser 🙂

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • mała szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 jajko,
  • 250 ml maślanki lub jogurtu*
  • mniej niż pół szklanki oleju roślinnego,
  • kilka śliwek.

*Zazwyczaj używam jogurtu greckiego, który sam w sobie jest słodki, dzięki czemu nie muszę używać dużej ilości cukru. Tym razem zdecydowałam się jednak na jogurt naturalny, a ponieważ był bardzo gęsty rozmieszałam go trochę z mlekiem (niecałe 200 ml jogurtu dopełniłam mlekiem do 250 ml).

Przygotowanie:

  1. Czekoladę kroję w drobną kostkę. Śliwki myję, kroję na pół i pozbawiam pestek.
  2. Wszystkie suche składniki (czyli mąkę, sodę, sól, cukier i kakao) mieszam dokładnie w misce.
  3. Mokre składniki mieszam w drugiej misce, również bardzo dokładnie. Łączę suche i mokre składniki i mieszam do połączenia obu mas. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaję trochę mleka. Na koniec dodaję pokrojoną czekoladę i jeszcze kilka razy mieszam. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję – taką że po przelaniu do blachy można wygładzić je łyżką (nie jest całkowicie płynne).
  4. Przelewam ciasto do okrągłej blachy (niczym jej nie smaruję) i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200°C na około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czekoladowe ciasto ze śliwkami podaję posypane jeszcze odrobiną ciemnej czekolady startej na tarce.


Jemy sezonowo! Jesień

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość

Mniam! Wygląda pysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam wszystko co czekoladowe a do tego przynajmniej względnie zdrowe 😉 Mam zamrożonych trochę śliwek, więc jutro piekę! 🙂

Renata
Gość

Ja i odchudznie to dwie sprzecznosci, ale obiecalam to przybywam 🙂