Czekoladowe ciasto ze śliwkami o intensywnym smaku, po prostu pyszne. Smakowało obu moim chłopakom – i temu dużemu, i Małemu. Zachęcam Was do przygotowania go dzisiaj – istnieje spora szansa, że składniki i tak macie w domu.
Niedawno znalazłam ten przepis w „Kuchni. Magazynie dla Smakoszy” (nr 08/2014) i od tego czasu skorzystałam już z niego wiele razy. Ten przepis bazowy na ciasto ucierane świetnie sprawdza się w wielu rolach i znakomicie nadaje się do eksperymentów. Podawałam je już w wersji z rożnymi owocami, z przyprawami korzennymi, czy – jak w tym wypadku – z dodatkiem kakao. Bardzo podoba mi się w nim krótka lista składników oraz naprawdę prosty sposób przygotowania.
Jeżeli chcesz szybko przygotować coś słodkiego dla swojego chłopaka, ten deser jest idealny. Bardzo intensywnie czekoladowy, z małą ilością cukru – więc bardziej zdrowy. Zdecydowałam się jednak na użycie zwykłej białej mąki: to w końcu deser 🙂
Składniki:
- 230 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- mała szczypta soli,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki kakao,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 jajko,
- 250 ml maślanki lub jogurtu*
- mniej niż pół szklanki oleju roślinnego,
- kilka śliwek.
*Zazwyczaj używam jogurtu greckiego, który sam w sobie jest słodki, dzięki czemu nie muszę używać dużej ilości cukru. Tym razem zdecydowałam się jednak na jogurt naturalny, a ponieważ był bardzo gęsty rozmieszałam go trochę z mlekiem (niecałe 200 ml jogurtu dopełniłam mlekiem do 250 ml).
Przygotowanie:
- Czekoladę kroję w drobną kostkę. Śliwki myję, kroję na pół i pozbawiam pestek.
- Wszystkie suche składniki (czyli mąkę, sodę, sól, cukier i kakao) mieszam dokładnie w misce.
- Mokre składniki mieszam w drugiej misce, również bardzo dokładnie. Łączę suche i mokre składniki i mieszam do połączenia obu mas. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaję trochę mleka. Na koniec dodaję pokrojoną czekoladę i jeszcze kilka razy mieszam. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję – taką że po przelaniu do blachy można wygładzić je łyżką (nie jest całkowicie płynne).
- Przelewam ciasto do okrągłej blachy (niczym jej nie smaruję) i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200°C na około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czekoladowe ciasto ze śliwkami podaję posypane jeszcze odrobiną ciemnej czekolady startej na tarce.
Mniam! Wygląda pysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam wszystko co czekoladowe a do tego przynajmniej względnie zdrowe 😉 Mam zamrożonych trochę śliwek, więc jutro piekę! 🙂
Ja i odchudznie to dwie sprzecznosci, ale obiecalam to przybywam 🙂