Przygotować kisiel z czerwonej porzeczki może każdy, nawet ten, kto nie ma dużego doświadczenia w kuchni. Gwarantuję ;). A smak i satysfakcja gwarantowana.
Mam wrażenie, że mało która młoda gospodyni domowa przygotowuje dziś kisiel czy budyń. Te proste sposoby na deser są nieco zapomniane, zamiast przygotowywać je własnoręcznie wolimy skorzystać z napakowanej chemią gotowej saszetki. A niepotrzebnie – przygotowanie obu jest proste i szybkie: pewnie sami nawet nie wiecie, jak bardzo. Ja się przekonałam i teraz często właśnie takie desery zjadamy na podwieczorek. Oczywiście, taki kisiel to też świetna przekąska dla dziecka – bardziej treściwa niż same owoce.
Przygotowując kisiel trzeba pamiętać jedynie o proporcjach: 500 ml wody z owocami na 50 g mąki ziemniaczanej. To, ile dokładnie dodacie owoców i cukru, zależy już wyłącznie od Was.
Kisiel z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej porzeczki,
- woda,
- 2 łyżki cukru (lub miodu, ale przy tak wysokich temperaturach miód i tak straci większość swoich zdrowotnych właściwości),
- 50 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Porzeczki opłukać pod zimną wodą, dopiero potem obrać. Najłatwiej ściągnąć owoce z gałązek widelcem. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą tak, by łącznie woda z owocami miała objętość 500 ml. Dodać cukier/miód. Gotować 20 minut na małym ogniu. W ten sposób powstanie kompot, możecie więc przestać gotować na tym etapie i po prostu go wypić.
- Jeżeli jednak preferujecie kisiel, nie wyłączajcie kuchenki. Odlejcie kilka łyżek kompotu do kubka i wymieszajcie go dokładnie z mąką ziemniaczaną. Następnie małym strumieniem wlewajcie zawiesinę do kompotu drugą ręką cały czas mieszając. Gotujcie chwilę, aż kisiel z czerwonej porzeczki zgęstnieje. Przelejcie do pucharków, podawajcie na ciepło lub zimno udekorowane kilkoma świeżymi porzeczkami.
Najnowsze komentarze