22kilo

Budyń domowy

Budyń domowy

2 komentarze

Zrobienie domowego budyniu jest absurdalnie proste. Nie można powiedzieć, by było trudniejsze, niż przygotowanie tego z torebki. Jeżeli chodzi o smak – myślę, że jest nawet lepiej.

Nie wiem, jak to się stało, że należę do pokolenia, które budyń kojarzy wyłącznie z gotowym proszkiem z torebki. Gdy mówię komuś, że sama zrobiłam budyń, zazwyczaj wiążę się to z reakcją typu „o Matko! Chciało Ci się?!”. Nie dziwię się, też zakładałam, że skoro wszyscy robią budyń z torebki, jego przygotowanie musi być niezmiernie trudne. Nic bardziej mylnego.

Składniki na dwie duże miseczki:

  • 2 szklanki mleka (u mnie 0,5%),
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej (takiej zwykłej),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego,
  • ponadto niektóre przepisy polecają, by dodać odrobinę (łyżkę) masła – ja zrezygnowałam z tego punktu.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie domowego budyniu jest niemal identyczne z postępowaniem przy budyniu z torebki. 1,5 szklanki mleka wlewam do garnka, dodaję cukier i gotuję. W tym czasie pozostałe 0,5 szklanki mleka łączę z mąkami i surowym jajkiem. Można wymieszać je w szklance, ale wygodniej przelać składniki do miseczki i wymieszać je trzepaczką – taką jak do naleśników. Ważne jest, by już na tym etapie pozbyć się wszelkich grudek – dzięki temu unikniemy ich podczas gotowania.
  2. Gdy mleko zaczyna się gotować, należy zdjąć je na chwilę z ognia i dodać mieszankę mleka z mąką i jajkiem i dokładnie wymieszać. Gdy oba płyny się połączą, garnek odstawiamy na ogień i jednocześnie zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy tą samą trzepaczką tak długo, aż płyn zgęstnieje ( (około minuty, a nawet mniej)). Tak przygotowany budyń można jeść jako samodzielną przekąskę lub dodać go do innego deseru, np. do ciasta.

Budyń nie jest dietetyczną przekąską sensu stricto, ale z pewnością jest bardzo zdrowy i pożywny i lepiej skusić się na taką słodkość niż na batonika ze sklepu. Tak przygotowany budyń można także podawać dzieciom oraz na chory żołądek. Moim zdaniem jest on lepszy w smaku od kupnego, nie trzeba dodawać do niego żadnych przypraw.

Budyń można także wykorzystać do stworzenia lekkiego kremu czekoladowego.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
gaduaMalwinka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Malwinka
Gość

Smak takiego budyniu jest o niebo lepszy niż tego z paczki 🙂

gadua
Gość
gadua

To teraz czas na przepis na domowy kisiel, chyba, ze przegapiłam, a już był:>?
Też jest prosty, a przy tym zdrowy, u mnie już od dawna – jak kisiel to tylko domowy – i znajomi się zachwycają.
Muszę teraz wypróbować budyń, bo myślałam, że to bardziej skomplikowane.