Kolejny prosty przepis na danie dla dziecka – ziemniaki dla niemowlaka. Można je podawać oddzielnie lub razem z marchewką lub innymi warzywami, które dziecko poznało już wcześniej.
W jednej z książek z przepisami spotkałam się z radą, żeby gotować ziemniaki dla niemowlaka w skorupkach, by nie pozbawić ich cennych składników odżywczych. Jednak obieranie i krojenie ziemniaków pozwala na pozbycie się skrobi, która jest bardzo lepiąca. Ziemniaczki przygotowane więc bez skórki i dobrze wypłukane będą mniej klejące.
Żeby przygotować ziemniaki dla dziecka potrzebujesz: jednego średniego ziemniaka na jedną porcję. Umyj go dokładniej szczoteczką, obierz grubo, pokrój drobno i ugotuj na parze lub w małej ilości wody przez około 20 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być już wystarczająco miękkie, by zblendować je na gładką masę (potrwa to nieco dłużej niż blendowanie gotowanej marchewki).
Same ziemniaki mają niebyt ciekawą konsystencję, dlatego najlepiej połączyć je z ugotowaną marchewką i większą ilością przegotowanej wody (lub butelkowanej odpowiedniej dla niemowląt).
Składniki na zupkę ziemniaczano – marchewkową:
- 50 g ziemniaków,
- 50 g marchewki,
- łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin lub masła,
- 4 – 5 łyżek przegotowanej wody.
- W garnuszku łączymy pokrojone drobno ziemniaki z rozdrobnioną marchewką, zalewamy wodą odrobinę powyżej poziomu warzyw, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas sprawdzając, czy woda się nie wygotowała. Oczywiście nie dodajemy żadnych przypraw, a przede wszystkim unikamy soli.
- Po około 20 – 30 minutach, gdy warzywa są już mięciutkie, przelewamy je do innego naczynia razem z wodą, w której się gotowały i bardzo dokładnie blendujemy. W razie konieczności dodajemy przegotowanej wody, by warzywa nabrały bardziej wodnistej – „zupnej” – konsystencji.
- Schładzamy do temperatury pokojowej, mieszamy z łyżeczką tłuszczu.
Najnowsze komentarze