Wiele jest wersji podania tej sałatki – ostatnio spotkałam się nawet z taką bez jajek. Moja sałatka nicejska jest prosta w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników, więc świetnie pasuje do cyklu z przepisami na II śniadanie.
Osobiście preferuję połączyć wszystkie składniki sałatki w misce i dopiero później dodać pokrojone jajka – ułożyć już na talerzyku. Jeśli jecie sałatkę w domu, możecie postąpić jak ja, ale jeśli planujecie zabrać ją do pracy, pomieszajcie wszystko od razu.
Składniki (na 4 porcje):
- mix sałat z rukolą,
- 2 – 3 pomidory,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- puszka tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu winnego białego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Tuńczyka osączam z zalewy i rozdrabniam widelcem. Mieszam w misce z sałatą i pokrojonym w dużą kostkę pomidorem.
- Przygotowuję dressing: mieszam oliwę z octem winnym, doprawiam solą i pieprzem. Biorę kawałek sałaty, moczę w dressingu i próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam.
- Polewam sałatę dressingiem, dokładnie mieszam. Wykładam sałatkę na talerze, układam pokrojone w ćwiartki jajko. Można polać jeszcze odrobiną oliwy na wierzchu.
Najnowsze komentarze