22kilo

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Możliwość komentowania Sałatka nicejska została wyłączona

Wiele jest wersji podania tej sałatki – ostatnio spotkałam się nawet z taką bez jajek. Moja sałatka nicejska jest prosta w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników, więc świetnie pasuje do cyklu z przepisami na II śniadanie.

Osobiście preferuję połączyć wszystkie składniki sałatki w misce i dopiero później dodać pokrojone jajka – ułożyć już na talerzyku. Jeśli jecie sałatkę w domu, możecie postąpić jak ja, ale jeśli planujecie zabrać ją do pracy, pomieszajcie wszystko od razu.

Składniki (na 4 porcje):

  • mix sałat z rukolą,
  • 2 – 3 pomidory,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • puszka tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego białego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka osączam z zalewy i rozdrabniam widelcem. Mieszam w misce z sałatą i pokrojonym w dużą kostkę pomidorem.
  2. Przygotowuję dressing: mieszam oliwę z octem winnym, doprawiam solą i pieprzem. Biorę kawałek sałaty, moczę w dressingu i próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam.
  3. Polewam sałatę dressingiem, dokładnie mieszam. Wykładam sałatkę na talerze, układam pokrojone w ćwiartki jajko. Można polać jeszcze odrobiną oliwy na wierzchu.