To był wspaniały, ale męczący tydzień. Dlatego gdy wieczorem przyszedł czas na przygotowanie czegoś na II śniadanie na jutro, poszłam po linii najmniejszego oporu. Tak powstała sałatka z kurczakiem i awokado.
Sałatka jest prosta i szybka do wykonania: wystarczy znaleźć chwilę na wstawienie kurczaka do piekarnika. Reszta to już szczegół. Awokado sprawia, że ta wyjątkowo prosta pozycja nabiera klasy.
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka,
- Awokado,
- Mix salat (3/4 opakowania),
- Sok z 1/2 limonki,
- 1 łyżka oliwy,
- pół opakowania pomidorków koktajlowych,
- Sól, pieprz, ostra papryka.
Przygotowanie:
- Pierś myję, osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam. Wkładam do naczynia żaroodpornego (otwartego) i wstawiam do rozgrzanego na 200° C piekarnika na około 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości piersi. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia.
- Pierś kroję w dużą kostkę, awokado obieram ze skórki (powinna sama odchodzić) i kroję w kostkę – mniejszą niż kawałki kurczaka. Umyte pomidorki przekrawam na pół. Mieszam wszystkie składniki z mixem sałat, dodaję sok z limonki i oliwę, krótko mieszam raz jeszcze.
Pyszna sałatka jest już gotowa. Nie licząc czasu pieczenia, jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilkanaście minut.
Najnowsze komentarze